Index Vakbarát Hírportál

A Canon nem fejleszt több profi DSLR-t

2022. január 9., vasárnap 17:24

A Canon utolsó, professzionális felhasználásra szánt DLSR-je a 2020-as EOS 1D X Mark III, jelentette ki a japán fotós cég vezérigazgatója, Fudzsio Mitarai egy interjúban. A csúcskategóriás DSLR-vázak fejlesztésének leállításával a cég inkább az új MILC-ek felé szeretné terelni a profi fotósokat.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az 1D X Mk. III gyártása mikor áll le, a középkategóriás és belépőszintű DSLR-ek fejlesztésének leállítása pedig továbbra sincs napirenden a Canonnál, írja a Prohardver a Youimuri interjúja alapján.

A profi DSLR-ek helyét az EOS R-széria veszi át a Canon víziója szerint. A tükör nélküli csúcsváz a Canon portfóliójában jelenleg az EOS R3, melyet tavaly mutattak be. A kategória trónján jelenleg ülő, 24 megapixeles full frame érzékelővel szerelt MILC-vázat a pletykák szerint 2022-ben fogják leváltani az EOS R1-gyel, amit az 1D X-et használó fotósoknak tervez a gyártó abszolút zászlóshajóként.

A tükör nélküli kamerák a jövő, legalábbis azoknak, akik jobb képminőséget és nagyobb rugalmasságot akarnak a lencsék terén, mint amit egy okostelefon kínálhat. A tükör nélküli átállás egyre csak gyorsul

– mondta Mitarai. A DSLR-ek kivezetését a nagy kameragyártók közül a Sony kezdte meg 2021-ben a legagresszívabban, amikor a cég teljes új kínálattal átállt a tükör nélküli gépekre. A Canon óvatosabb lépésekben halad ezen az úton, ahogy a Nikon is, a két óriás először a profi felhasználókat próbálja a MILC-ek felé tolni.

A tükör nélküli gépek esetében a fény folyamatosan éri a szenzort, a szenzor által látott képet egy elektromos keresőn vagy a kijelzőn keresztül látja a fotós. A MILC előnye lehet a kompaktabb méret, az egyszerűség, a csendes működés, a gyorsabb záridő és fókusz, ám az akkumulátoros üzemidő a több elektronika miatt gyengébb, mint a DSLR-ek esetén.

(Borítókép: Shutterstock) 

Rovatok