Index Vakbarát Hírportál

Póni méretű lovacskákkal csatáztak a középkorban

2022. január 11., kedd 16:03

Habár hatalmas állatként ábrázolva, illetve mitikus lényekként leírva maradtak fenn a középkor harci lovai, egy új angol kutatás szerint az akár ütközetek kimenetelét is eldöntő állatok valójában akkorák lehettek, mint a mai pónik, nem magasabbak 145 – 147 centiméternél.

Mekkorák voltak az állatok, melyek hátán csatába vágtattak a bátor lovagok? Erre a kérdésre kereszték a választ régészek és történészek közösen, akik nagyjából kétezer, a negyedik és a tizenhetedik század között elhullt ló maradványát vizsgálták meg. A vizsgált csontokat kastélyok, középkori lótemetők és egyéb régészeti ásatások során találták Anglia-szerte, a kutatáson dolgozók ezeknek a méreteit vetették össze történelmi feljegyzésekkel, illetve a kor fikciós leírásaival, írja a Guardian. A tudósok ugyanakkor figyelmeztetnek, mivel nagyon kevés ló tetemét találták meg egykori csatamezőn, így nem vehető száz százalékosan biztosra, hogy a vizsgált maradványok nem mezőgazdasági munkára használt állatoktól származnak. Ezt későbbi DNS-vizsgálatokkal szeretnék megtudni.

A kutatás során összegyűjtött adatok ellentmondanak annak, ahogy általában a középkori lovakat ábrázolták, vagy ábrázolják, mondta a lapnak Alan Outram professzor, az Exeteri Egyetem régészeti tanszékéről. Outram szavai szerint a leírások és az illusztrációk a Shire fajta méreteihez hasonlítja a középkor csatalovait, a leletek viszont azt bizonyítják, hogy a valóságban ritkán használtak nagy testű állatokat, a 140 centiméter körüli magasságú lovak voltak az elterjedtek. A legnagyobb megtalált lelet magassága 152 centiméter volt, ami akkora, mint egy modern póni.

De miért a kisebb lovak lehettek az elterjedtebbek? A professzor szerint ezekkel az állatokkal könnyebb és gyorsabb volt egy-egy olyan hadművelet végrehajtása, mint a visszavonuló ellenség megszorítása, hosszú távú portya végrehajtása, vagy felszerelés szállítása. Olyan feladatok, ahol a nyers erőnél fontosabb lehet a gyorsabb mozgás és reakcióidő.

A kutatás következő szakaszaiban a DNS-vizsgálat mellett a westminsteri lelőhely analízisét, valamint csatalovak páncéljainak részletes elemzését fogják elvégezni, hogy átfogóbb képet és biztosabb választ kapjanak.

(Borítókép: Póni lovak. Fotó: Tim Graham / Getty Images)

 

Rovatok