Index Vakbarát Hírportál

Vizet mutatott ki a Holdon a kínai szonda

2022. január 11., kedd 08:46

Először végeztek mérést közvetlenül a felszínen.

A Hold felszínéről visszaverődő fény színképének elemzésével víz jelenlétét állapította meg Kína Csang’o–5 holdszondája – derült ki az amerikai Science Advances folyóiratban közölt tudományos cikkből.

A kínai holdistennőről elnevezett Csango–5 2020. december 1-jén landolt a Holdon, ahonnan 1731 gramm kőzetmintával sikeresen visszatért a Földre 2020. december 16-án.

Az eszköz visszaút előtt a fedélzetén található ásványtani spektrométerrel végzett méréseket. Az adatok alapján a leszállási hely környezetében a felszín 120 ppm (0,012 százalék) vizet tartalmazott. Ez egyebeesett az előzetesen várt, napszél hatására keletkező értékkel. Találtak továbbá egy üreges szikladarabot, amely kicsivel több, 180 ppm vizet tartalmazott. Ezt a kőzetdarabot egy kisebb becsapódás vetette a felszínre, ami több víz jelenlétére enged következtetni a holdfelszín mélyebb rétegeiben.

Szárazabb, mint a sivatag

Csango–5 eddig azért volt úttörő küldetés, mert az első, Holdról hozott mintát jelentette az 1976-os szovjet Luna–24-küldetés óta. A kínai tudományos akadémia geológiai és geofizikai intézetének munkatársai, Lin Jang-ting és Lin Hong-lej által vezetett mérések elsőként igazolták víz jelenlétét közvetlenül a Hold felszínén végzett méréssel.

A kínai holdprogram következő küldetései (a Csang’o–6, 7 és 8) folytatják a víz felkutatását. A víz felkutatása és kitermelése ugyanis kulcsfontosságú nemcsak a tartós holdbázis létesítéséhez, de a Mars meghódításához is. 

Igaz persze, hogy a holdpor századannyi vizet tartalmaz, mint a Szahara homokja, de így is jobban megéri helyben kitermelni, mint a helyszínre szállítani.

A Global Times tudósítása szerint a program következő lépése, Csango–7 a Hold déli sarkát kutatja majd, ezután ugyanide érkezik a Csango–6, amely szintén mintával tér vissza a Földre. A Csango–8 már egy nemzetközi holdbázis építésének első mozzanatait végzi majd el.

(Global Times, SciTechDaily)

(Borítókép:  A Holdról visszahozott minta pekingi nyilvános bemutatója 2021 márciusában. Fotó: Kevin Frayer / Getty Images Hungary)

Rovatok