Index Vakbarát Hírportál

A NASA apró „szörnyetegre” bukkant a világűrben

2022. január 14., péntek 10:22

Csillagászok egy csapata a NASA Chandra űrtávcső adatait elemezte, amikor az Mrk 462 jelű törpegalaxis magjában egy 200 ezer naptömegű fekete lyukra bukkantak – írja a space.com.

Bár az objektum tömege hatalmas, így is ez az egyik legkisebb szupermasszív fekete lyuk, amelyet valaha találtak

– mondta Jack Parker, a Dartmouth College munkatársa.

A nagyon nagy tömegű vagy szupermasszív fekete lyukakat az univerzum szörnyetegeinek hívják, és tömegük akár a Nap tízmilliárdszorosa is lehet. A kategória legkönnyebb objektumait különösen nehéz észlelni.

Az Mrk 462-ben százmilliós nagyságrendben találhatóak csillagok. Bár ez soknak tűnhet, a Tejútrendszer galaxisunkban néhány százmilliárd csillag található.

A fekete lyukat idáig nem tudták megfigyelni az azt takaró portól és gáztól. Egy nagyobb galaxisban a középpont körül gyorsan mozgó csillagok révén következtetni lehetne a szupermasszív fekete lyuk jelenlétére, de egy ilyen kis rendszerben ez nem lehetséges. A csoport ehelyett a Chandrát röntgenesen figyelte meg, az adatokból pedig kiderült az objektum által elnyelt gáz sugárzása.

„A hasonló, eltemetett fekete lyukak észlelése nehéz” – fogalmazott Ryan Hickox kutató. A felfedezés azt mutatja, hogy sok objektum várhat még a megtalálásra a törpegalaxisokban. A szakértők abban bíznak, hogy a legújabb eredmények hozzájárulnak annak megértéséhez, hogy a szupermasszív fekete lyukak hogyan tudtak az univerzum korai története során olyan nagyra nőni.

Rovatok