Index Vakbarát Hírportál

Kína határon belül oldaná meg a chiphiányt

2022. január 16., vasárnap 11:34

2019 előtt négy olyan márka volt, amelynek okostelefonokba szánt rendszerchipjei elárasztották az androidos piacot. A Qualcomm Snapdragon lapkái, a MediaTek Helio és a Dimensity szettjei, a Samsung Exynosai, valamint a Huawei HiSilicon Kirin chipjei. Ahogy elmérgesedett az amerikai–kínai kereskedelmi háború, és a Huaweitől megvonták az amerikai technológiák használatának jogát, úgy koptak ki a Kirin lapkák is az azóta megjelent telefonokból.

Az amerikai embargó hatására a cég 2021-es bevételei harmadukkal visszaestek, állítja a Huawei. A legsúlyosabban nem is a fogyasztói, inkább a szolgáltatói üzletágat sújtja az amerikai tiltás, ugyanis a kínai vállalat 5G-s infrastruktúrájának bővítését is visszavetette a Trump-adminisztráció döntése.

Ezek fényében nem meglepő, hogy megoldást keresnek rá, hogy ne függjenek az amerikai technológiáktól a félvezetőgyártásban. Ennek érdekében a Huawei egy alapítványon, a Hubble Technology Investmenten keresztül a Wall Street Journal riportja szerint az alapítvány alapítása óta 56 olyan kínai céget támogat, mely egy saját ellátási és gyártási láncot alakíthat ki. A Nikkei Asia szerint tavaly 45 kínai céget támogatott a Huawei az alapítványi alapjából, azt azonban nem tudni, mennyivel, a cég erről nem közölt adatokat. A Nikkei cikke szerint a Hubble-ön keresztül a Huawei által támogatott cégek több mint fele érdekelt a félvezetőgyártáshoz tartozó ellátási láncban az alapanyaggyártástól a tervezésen át a szoftverig, de van olyan vállalat is, mely például gyártósorokra szükséges eszközöket fejleszt.

A WSJ által megszólaltatott elemzők szerint az alapon keresztül a Huaweinek lehetősége nyílik jelenlegi és potenciális jövőbeli beszállítói támogatására, ami pénzügyi megtérülést is hozhat a kínai chipszektor felemelkedésével. A cég gyakorlata egyébként nem egyedi: a Xiaomi, az Oppo és a PC-gyártó Lenovo is támogatja alapítványokon keresztül a Kínán belüli félvezetőgyártás fellendítését.

Kína 2020 novemberében jelentette be, hogy a chiptechnológiák terén történő önfenntartás nemzeti prioritás, hogy elszakadhassanak Japántól és az Egyesült Államoktól, melyek vezető szerepet töltenek be az összetett félvezetők fejlesztésében és az ehhez szükséges anyagtudományokban.

A siker egyelőre kérdéses. A GizmoChina szerint 2022-ben visszatérhetnek a saját fejlesztésű HiSilicon lapkák a Huawei termékeibe, melyeket lehet, hogy nem is bérgyártásban a tajvani TSMC-vel, hanem Kínán belül gyártanak majd. A visszatérésről egyelőre nem sokat tudni, a cég által közzétett promóciós anyagokból semmi nem derül ki, ám azt ígérik, a Mate 30 Pro okostelefonban bemutatott, saját fejlesztésű Kirin 990 lapkához hasonlóan az új fejlesztés is segít majd előrelendíteni a mobileszközökben használt lapkák piacát.

(Borítókép: A Huawei központja 2018. november 29-én Kínában. Fotó: Xiaolu Chu / Getty Images Hungary)

Rovatok