Index Vakbarát Hírportál

Rohamosan nő a demenciás megbetegedések száma

2022. január 18., kedd 15:12

Egyre több demenciás beteget regisztrálnak világszerte. A Lancet Public Health magazinban megjelent legfrissebb tanulmány szerint 2050-re akár 153 millió ember is lehet, aki ezzel a betegséggel küzd. Az orvosi kiadvány a betegség fő okozójaként emlegeti a dohányzást, a túltápláltságot, a magas vércukorszintet és az alacsony iskolázottságot is.

A tanulmányban kiemelték, hogy a 2019-es globális adatok szerint 57 millió ember küzdött ezzel a betegséggel, ebből mintegy nyolcmillióan csak Nyugat-Európában. A tanulmány szerzői szerint 2050-re 350 százalékos ugrásra lehet számítani a betegek számát tekintve. Elsősorban Közel-Keleten és Afrikának a Szaharától délre eső területein számítanak jelentős növekedésre.

Az Infostart cikke szerint a szerzők kitértek arra is, hogy globális léptékben érvényes tapasztalás, hogy az emlékezetkiesés nagyobb arányban sújtja a nőket, mint a férfiakat, ugyanis a betegek 69 százaléka nő.

A nemi különbségből adódó egyes biológiai mechanizmusok és adottságok jobban sebezhetővé teszik a női szervezetet a demenciás tünetekkel szemben – magyarázta az eredményeket Jaimie Steinmetz, a publikáció társszerzője.

Rovatok