Index Vakbarát Hírportál

Kína saját Holdat épít a Földön

2022. január 18., kedd 06:37

Megépítik a Hold felszínét Kínában. Egy olyan létesítményről van szó, mely állítólag képes lesz szimulálni a bolygónk kísérőjének felszínén tapasztalható alacsony gravitációs környezet mágnesességét.

A mesterséges hold nem nagy, a South China Morning Post által ismertetett tervek szerint egy hatvan centiméter átmérőjű vákuumkamráról van szó, melyben a mágneses teret képesek úgy torzítani, hogy azzal a holdfelszínhez hasonló hatást generáljanak, részben kioltsák a földi gravitáció hatását.

Li Ruilin geotechnikus mérnök elmondása alapján a kamrát kövekkel és porral töltik majd fel, hogy minél jobban imitálják a holdfelszínt. A mágnesekkel állítólag bármeddig fenntartható a kamrán belül a csökkentett gravitáció. A Holdra küldött kutatóeszközöket szeretnék tesztelni a mesterséges környezetben még indítás előtt, mivel azt remélik, hosszú távon a tesztekkel sikerül csökkenteni a holdkutatás árát, hisz még azelőtt felfedezhetnek egy-egy potenciális hibát, mielőtt több százezer kilométeres távolságba kerülne az űreszköz.

A tervezett tesztek között szerepel például ütközést és az anyag torzulását vizsgáló is.

Ironikus, de a kínai kutatók állításuk szerint a 2000-ben kiosztott Ignobel-díjak egyik nyertes pályázójától, Andre Geimtől kapták az ihletet. Geim, a Manchesteri Egyetem fizikusaként azzal nyerte el a Nobel-díj paródiájának számító díjat, hogy mágnesek segítségével meglebegtetett egy békát.

Mind Geim, mind a kínaiak megoldása a diamágnesességen alapul. Ez a mágnesesség egy olyan formája, amely csak külső mágneses tér hatására jelentkezik a diamágneses anyagokban. Ha a külső mágnes elég erős, akkor taszító ereje és az anyag atomjainak taszító mezője között legyőzhető a gravitáció, vele meg lehet lebegtetni akár egy kétéltűt, akár egy Holdra szánt kutatóeszközt is.

A tesztekkel Kína az ókori kínai mitológia holdistennőjéről elnevezett, jelenleg is folyó Csang-o szondaprogramhoz és a 2029-re a Hold déli sarkára tervezett kutatóállomás megépítéséhez szeretne hozzájárulni.

(Felhasznált forrás: Space, South China Morning Post, Wikipedia)

(Borítókép:  LOIC VENANCE / AFP)

Rovatok