Index Vakbarát Hírportál

Sikerülhet a Mars terraformálása a NASA tudósa szerint

2022. január 21., péntek 06:24

Lehetséges a Mars terraformálása – mondta Jim Green, a NASA szakértője, aki azt is kifejtette, hogy miként képzelne el egy ilyen projektet. 

A tudós a New York Timesnak adott interjúban úgy fogalmazott: a Mars, sőt még a Vénusz terraformálása is megoldható lenne, de egy ilyen projekthez nagyon nagy erőforrásokra és egy alaposan kidolgozott tervre lenne szükség.

Részletezte, hogy a Marson elsősorban a légkör vékonysága jelent problémát, ami azt eredményezi, hogy a bolygó túl hideg. Egy terraformálási projekthez ezért egy óriási, mágneses pajzsra lenne szükség, amely lényegében a hőmérséklet növekedését eredményezné a bolygón.

Ezután a légkör helyreállhatna, és a víz is a felszínre juthatna, vagyis a Mars – némi mesterséges segítséggel – lényegében terraformálná önmagát – mondta a szakértő, hozzátéve: egyelőre még a tudósok közül is sokan kétkednek abban, hogy ez a projekt működőképes volna-e. 

Jim Green az interjúban azt is elmondta, hogy egy hasonló, a hőmérséklet szabályozásán alapuló terraformálási akciót a Vénusz esetében is meg lehetne próbálni (de ott még nehezebb lenne a dolog, mivel a bolygó sokkal közelebb van a Naphoz).

A minap egy magyar űrkutatóval, Mátyás Bencével készítettünk interjút az Indexen, aki elmondta, hogy a Mars terraformálása akár Magyarországról is elindulhatna.

(via New York Times)

Rovatok