Index Vakbarát Hírportál

Fejlesztik a magyar Gripeneket

2022. január 25., kedd 06:11

Jelentős technológiai újítást jelent a magyar Gripenek MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomagja, a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei a negyedik generációs merevszárnyasok élvonalába fognak tartozni.

Az upgrade jóvoltából számos korszerű fegyverrendszerrel kompatibilissé válnak a magyar repülőgépek, az új IRIS-T rakéták beszerzéséről már szerződés van, de folyamatban van a GBU–49-es bombák és METEOR nagy hatótávolságú légiharc-rakéták beszerzése is – nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Az IRIS-T rakéták újítása, hogy sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája nagy túlterhelés közben is alkalmazhatja ezeket, amire az eddig rendelkezésre álló AIM–9L Sidewinder-rakéták nem voltak képesek

– tette hozzá.

Portfolio.hu arról ír, hogy a sisakcélzók is beszerzés alatt vannak, a kormány jelenleg az izraeli Elbit Systemsszel tárgyal TARGO II-es célzóeszközök vételezéséről. A sisakcélzó rendszer fejlesztésében való részvételről is egyeztetnek.

A kormánybiztos elmondta, hogy a mostani fejlesztéseknek köszönhetően a honvédség Gripenjei magasabb technológiai színvonalon lesznek, mint a világ legtöbb negyedik generációs repülőgépe, beleértve több ország Gripen-flottáját. Korszerűsített állapotukban a magyar Gripenek csak a lopakodókialakítás hiánya és néhány radarfunkcióban lesznek hátrányban egy ötödik generációs vadászgéptől.

Rovatok