Index Vakbarát Hírportál

Pörgő objektumot találtak a Tejútban, ami 18 percenként pulzál

2022. január 27., csütörtök 11:36

Nincs is messze, csak négyezer fényévnyire.

18 percenként egy percig jelentős energiát bocsát ki rádiófrekvencián az a különös égitest, amelyet ausztrál csillagászok fedeztek fel 2018 márciusában a Tejútrendszerben. A felfedezésről szóló beszámolót szerdán közölte a Nature.

A különös jelenséget a Curtin Egyetem hallgatója, Tyrone O'Doherty fedezte fel a nyugat-ausztráliai Murchison Widefield Array rádióteleszkóppal, egy általa fejlesztett új eljárás alkalmazásával.

A világegyetemet pulzáló energiával bombázó égitestek általában jól dokumentáltak, ez azonban nem hasonlított semmi korábban ismerthez.

A megfigyelések során pár órán keresztül rendszeresen feltűnt, és eltűnt. Ez teljesen váratlan volt, és kicsit ijesztő, nincs semmi, ami ilyesmit művel az égen

– mondta a felfedezésről dr. Natasha Hurley-Walker, a Curtin rádiócsillagász csapatának vezetője.

A tranzienseknek nevezett, változó jelenségként mutatkozó égitestek közül eddig lassúakat és gyorsakat ismertünk. A lassúak több hónap kihagyással pár napig aktívak, a gyorsak (pulzárok) másodpercekre vagy ezredmásodpercekre villannak fel.

A csapat a korábbi évek adatait elemezve megállapította, hogy a szóban forgó objektum 4000 fényévre található a Földtől, nagyon fényes, és extrém erejű mágneses mezeje van. Több elmélet is létezik arra, hogy mi lehet: neutroncsillag, egy összeomlott csillag magja, de legesélyesebb, hogy egy ultrahosszú periódusú magnetár.

Egyfajta pörgő neutroncsillag lehet, amit az elmélet megjósolt, de senki sem számított rá, hogy közvetlenül megfigyelhetünk ilyet, mert nem számítottunk rá, hogy ennyire fényes. Valamiért sokkal hatékonyabban alakítja rádióhullámokká a mágneses energiát, mint bármi, amit eddig ismertünk

– mutatott rá Hurley-Walker.

Hogy pontosan mi a különös objektum, továbbra is rejtély.

(BBC, CNN)

Rovatok