Index Vakbarát Hírportál

Az ízletes rizike az év gombája

2022. január 31., hétfő 13:08

Tizenhetedik alkalommal választották ki az év gombáját. A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazás alapján 2022-ben az ízletes rizike kapta az elismerő címet. A fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertesét Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa mutatta be.

A rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát előzte meg, így került az év gombája virtuális dobogó első helyére. A nyertes gomba több mint 1300 szavazatot kapott az őszi internetes szavazáson – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Ez a gombafaj könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgezőktől, legfeljebb más szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze. De hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, ami viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják – mondta a MATE kutatója.

Hozzátette: biztonsággal vásárolhatunk a magyarországi piacainkon erdőkben és mezőkön termő gombákat is, mivel hivatásos gombaszakellenőrök vizsgálják meg az áruba bocsátott vadon termő gombafajokat.

(Borítókép: Az ízletes rizike. Fotó: De Agostini Picture Library / Getty Images Hungary)

Rovatok