Index Vakbarát Hírportál

Megvan az év gyógynövénye

2022. február 1., kedd 20:38

Az év gyógynövényének a cickafarkat választotta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2022-ben.

A társaság közleménye szerint a Magyar Gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) hivatalos, de Magyarországon főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják. A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák. Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén használják. A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos, hazánkban számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Az év gyógynövénye megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Rovatok