Index Vakbarát Hírportál

Csillaghajóra hasonlító galaxisokat fotózott a Hubble

2022. február 3., csütörtök 16:50

Egy három galaxisból álló csoportot örökített meg a Hubble űrtávcső. Az NGC 7764A jelű hármas megfigyelés jobb felső sarkában két, vélhetően egymással interakcióban álló galaxis látható, amelyek meglehetősen ismerős alakot öltenek.

A NASA és az ESA obszervatóriuma a 2009-ben az eszközre telepített WFC 3- (Wide Field Camera 3) és ACS- (Advanced Camera for Surveys) rendszerekkel rögzítette a képet. A megfigyelésen látható, a két galaxisból kinyúló csillagok és gáz hosszú nyomaiból arra következtetnek, hogy nagy sebességgel csapódtak össze, rendellenes viselkedésüket a kép bal alsó sarkában látható golyó alakú galaxis okozhatta. Azt nem tudják, hogy a kép jobb felső sarkában látható galaxisokkal tényleg kölcsönhatásban áll-e a bal oldalon látható, a relatív közelség miatt azonban elképzelhetőnek tartják.

Bár a kép mozgalmasnak tűnhet, a valóságban az ilyen rendszerek kölcsönhatása nagyon lassú folyamat, az pedig kifejezetten ritka, hogy két galaxis frontálisan ütközzön. Az pedig csupán a véletlen műve, hogy a Naprendszer irányából a galaxisok közötti interakció úgy néz ki, mintha a Star Trek világának USS Enterprise csillaghajóját látnánk hátulról.

Az NGC 7764A név egyszere jelöli a három irreguláris spirálgalaxist. A megfigyelt terület a Földtől 425 millió fényévre van, a Főnix csillagképben, benne az NGC 7764A1, NGC 7764A2 és NGC 7764A3 galaxisok találhatók.

(Borítókép: Az NGC 7764A a Hubble űrteleszkóp felvételein. Fotó: ESA / Hubble NASA J. Dalcanton)

Rovatok