Index Vakbarát Hírportál

El fog tűnni a klímaváltozás hatására a Mount Everest legmagasabban fekvő gleccsere

2022. február 6., vasárnap 17:13

A természeti képződmény több mint 54 métert veszített vastagságából az utóbbi negyed században, tudósok szerint 80-szor gyorsabban vékonyodik, mint amennyi idő alatt jég alakul ki a felszínén.

A gleccser mintegy 7900 méter magasságban terül el, és az olvadásának mértékét az emelkedő hőmérséklet és az erős szelek számlájára írják – olvasható a BBC oldalán a Maine-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport tanulmánya alapján.

A Nature tudományos lap aktuális számában közölt kutatás azt állapította meg, hogy az 1990-es évek óta eltűnt az a jég, ami nagyjából 2000 év alatt alakult ki. Emellett arra is kitérnek, hogy a gleccsert borító vastag hótakaró is lekopott, ezzel kitéve az alatta fekvő sötét jeget a napsütésnek, ami tovább gyorsítja az olvadást. 

A Dél-nyereg-gleccser a megsemmisülés felé tart, esetleg már csak a régi, hidegebb idők emlékeztetőjeként marad meg belőle itt-ott

– mondta Mariusz Potocki, a tanulmány egyik szerzője. 

Tom Matthews, a londoni King’s College klímakutatója, a tanulmány egy másik szerzője arról beszél, hogy nem volt a régió éghajlatában egyetlen olyan különleges változás sem, amely az olvadás felgyorsulását okozta volna.

Ehelyett azt látjuk, hogy a hőmérséklet folyamatos emelkedése végül elért egy küszöböt, amely után hirtelen minden megváltozott

– fogalmazott a tudós.

Noha a gleccserek olvadását régóta sokan kutatják, a klímaváltozás hatása az ilyen nagy magasságban elhelyezkedő jégfolyamokra eddig ismeretlen volt.

Egy 12 tagú kutatócsoport ellátogatott a gleccserre, ahová a világ két, legmagasabban telepített meteorológiai állomását helyezték el, és tízméteres furatmintákat emeltek ki a jégmagból. Paul Mayewski, a társaság vezetője elmondta, hogy a gyors olvadásnak „jelentős regionális és akár világszintű” következményei is lehetnek, mivel 

emberek millióinak ivóvizét biztosítják a Himalája gleccserei, és ha a régió – és a világ – más jégfolyamai az Everest példáját követik, jelentősen csökkenhet az ivóvízadó képességük.

A hegymászóknak azzal a kihívással kell számolniuk, hogy a jövő expedícióinak valószínűleg nagyobb felületen kell sziklákon haladniuk.

Matthews megjegyezte, hogy a Déli-nyereg-gleccser „a dolgok nagy egészében nagyon kis szeletet” képvisel, ezért további kutatások keretében kell megvizsgálniuk, hogy a most feltárt jelenség mennyire jellemző a világ tetejének jégtartalékaira. 

(via MTI, BBC

Rovatok