Index Vakbarát Hírportál

Munkagéppel taposták el a dinónyomokat

2022. február 9., szerda 21:08

Az ősállatok nem packázhatnak az amerikai hivatallal.

A Mill Canyon-i dinoszauruszösvény egy különleges paleontológiai látványosság, ahol tíz különböző dinoszauruszfaj 200 lábának lenyomata maradt meg évmilliókon át. A különleges lelőhely a múlt héten visszafordíthatatlan károkat szenvedett, miután az amerikai Földgazdálkodási Hivatal (BLM) utahi irodájának dolgozó brigádok nehézmunkagépekkel vonultak fel a területre, hogy eltávolítsák a látogatóknak készült fajárdákat.

A BLM hivatalos szövege is úgy fogalmazott, hogy „a helyszín a világ egyik legjelentősebb kora krétakori nyomlelete”, ahol „a látogatóknak semmilyen körülmények között sem szabad a nyomokat tartalmazó felületre lépniük”. A munkálatok azonban halaszthatatlanok voltak, mivel a hat éve épült fautak mára balesetveszélyessé váltak.

A paleontológusok felháborodásuknak adtak hangot a történtek miatt, miközben a Center for Biological Diversity természetvédő szervezet ügyvédi levélben szólította fel a BLM-et a munka azonnali felfüggesztésére.

A hivatal különböző sajtóorgánumoknak elismerte, hogy vannak gépek a helyszínen, kiemelve, hogy ezeket természetesen nem használják a dinónyomok közelében. Ezt azonban helyi civil tudósítók olyan fotókkal cáfolták, amelyeken kivehetők a keréknyomok a dinók lábnyomain, illetve jól láthatóan egy dózer parkol az ösvényen.

Az amerikai Földgazdálkodási Hivatal 2021-ben döntött róla, hogy a fajárdákat beton- és acélutakra cserélik, de mostanra az építkezés befejezését veszélyezteti, hogy a munkálatok során a látványosság 20-30 százaléka megsemmisült.

Nem ez az első eset, hogy nehézgépekkel találkozva régészeti lelőhelyek húzzák a rövidebbet. 2018 februárjában egy perui teherautós hajtott át a Nasca-vonalakon, hogy kikerülje az útdíjat, 2020 márciusában pedig egy kisteherautó ütközött a húsvét-szigeteki szobrok egyikébe – írja az IFLScience.

(Borítókép: A Mill Canyon a Utah-sivatag közepén 2017. október 27-én. Fotó: GEORGE FREY / Getty Images / AFP)

Rovatok