Index Vakbarát Hírportál

Egy harminc éve elárasztott spanyol falu romjai tűntek elő

2022. február 14., hétfő 11:29

A klímaváltozás hatásaként évek óta nem tapasztalt aszály sújtja Spanyolország egyes területeit, és ennek látványos jele, hogy újra láthatóvá váltak Aceredo romjai.

A falut harminc éve árasztották el vízzel egy közeli duzzasztógát építésekor, és az elmúlt években a helyiek megszokhatták, hogy a száraz nyári hónapokban a vízszint fölé kerül egy-egy épület teteje. Most azonban a teljes település láthatóvá vált, egy rozsdásodó autóronccsal és egy még mindig működő ivókúttal együtt, turisták százait vonzva Aceredóba – írja a CNN.

A Spanyolország északnyugati részén, a portugál határ közelében található Lindoso-víztározót 1992-ben építették, ekkor kellett elhagyniuk falujukat az aceredóiaknak, akikben érthető módon régi sebeket tépett fel a falu romjainak látványa.

Régen itt minden tele volt szőlőskertekkel, narancsfákkal. Minden zöld volt, és gyönyörű. Nézze meg most!

– idézi a Sun a 72 éves Jos Luis Pennt, akinek harminc éve kellett elhagynia az otthonát.

Bár Spanyolország történelme során többször is átélt aszályos időszakokat, a klímaváltozás súlyosbította a problémát. 2021 utolsó három hónapjában az átlag-csapadékmennyiség alig 35 százaléka hullott, idén pedig gyakorlatilag egy csepp eső sem esett Spanyolországban. A nemzeti meteorológiai intézet, az AEMET adatai szerint ebben az évszázadban mindössze egyszer, 2005 januárjában fordult elő hasonló. Ha a következő hetekben nem lesz változás, a spanyol és a portugál mezőgazdászok kilátástalan helyzetbe kerülhetnek.

Bár hivatalosan csak Spanyolország területének 10 százalékát nyilvánították aszály sújtotta területnek, főleg a déli országrészeken extrém szárazsággal szembesülnek a helybéliek. A világörökség részét képező Doñana Nemzeti Park vizes élőhelyei miatt komoly vita robbant ki a környezetvédők és az andalúziai földművesek között, akik szeretnék öntözésre használni a terület vízbázisát. A természetvédők szerint ugyanakkor ez veszélyeztetné a máris a kiszáradás jeleit mutató területet.

Közben a gazdálkodók és az állattenyésztők szervezete arra figyelmeztet, ha egy hónapon belül nem érkezik komolyabb csapadék, a gabona-, az olajbogyó, a dió- és a szőlőültetvények a termés 60-80 százalékát elveszíthetik. 

A spanyol kormány a példátlan szárazság miatt azt tervezi, hogy az Európai Unió koronavírus miatti helyreállítási alapjából 570 millió eurót az öntözőrendszerek hatékonyabbá tételére használ fel.

(Borítókép: Fotó:  Brais Lorenzo / EPA)

Rovatok