Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az ősi magyar kutyafajta

2022. február 20., vasárnap 08:12

A komondorok elvesztették funkciójukat a magyar tanyavilág eltűnésével, de családi kutyának is tökéletesen alkalmasak – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Adaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa.

Ez az ősi kutyafajta az egyik legjobban alkalmazkodó természettel rendelkezik. Korábban az volt a legfőbb feladata, hogy a tanyát és a hozzá tartozó állatokat őrizze, de ezt a funkcióját egy családnál is teljes értékűen ellátja – mondta a tenyésztő. Anda-Marócsek Anita kiemelte: a komondor mindenkire odafigyel és nagyon gyerekkompatibilis.

Hozzátette: a közhiedelemmel ellentétben a szőrével nem kell folyamatosan foglalkozni, de nem ajánlják lakásba. Bár a szakértő szerint nincs nagy területigénye, egy minimum 700–800 négyzetméteres kertben érzi jól magát. Az is lényeges, hogy állatorvosra csak a kötelező oltások miatt van szüksége az állatnak, mivel nagyon egészséges fajta és meglepően kevés táplálékon is jól tud élni – írja az Infostart.

Jelenleg veszélyben van a komondor fajta, és csak akkor marad meg ez az ősi állat, ha minél többen megismerik és a tenyésztőknél egy újabb generációjuk lesz – mondta a szervezet tulajdonosa.

Rovatok