Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több metánt bocsát ki az energiaipar, mint amennyit bevallanak

2022. február 24., csütörtök 11:39

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint azonnali lépésre van szükség.

A globális metánkibocsátás hetven százalékkal magasabb, mint amennyit az országok hivatalosan jelentenek – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán kiadott elemzésében. A nemzetközi szervezet szerint jobb mérésekre és keményebb fellépésre van szükség az erős üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának csökkentéséhez.

A metán egy, a szén-dioxidnál sokkal gyorsabban, tizenkét év alatt lebomló, de annál sokkal erősebb üvegházhatást okozó gáz. Légköri hatása mintegy harminc százalékban felel az ipari forradalom óta bekövetkezett felmelegedésért. A metánkibocsátás csökkentése ezért rövid távon is jelentős hatással lehet a globális felmelegedésre.

Az energiaipar a világ metánkibocsátásának mintegy negyven százalékáért felelős, és csak tavaly öt százalékkal több gázt juttattak a légkörbe, mint az előző évben.

A mai magas gázárak miatt a metánszivárgások megakadályozása gyakorlatilag visszahozná az árát

– mutatott rá az IEA igazgatója, Fatih Birol.

A metánkibocsátással kapcsolatos adatok túlnyomórészt műholdas mérésekből származnak. Ezek alapján tudható, hogy a legnagyobb metánkibocsátási események tavaly Texasban, Türkmenisztánban és a Közel-Keleten következtek be. Ha ezeket sikerül elkerülni, gyakorlatilag 180 milliárd köbméter kerülhetett volna a világpiacra.

A metánkibocsátás csökkentésével kapcsolatos célkitűzéshez 110 ország csatlakozott a tavaly novemberi glasgow-i klímacsúcson. Birol rámutatott:

Az emberi tevékenységből származó metánkibocsátás harmincszázalékos csökkentése olyan hatással lenne a felmelegedésre, mintha 2050-re szén-dioxid-semlegessé válna a teljes teherszállítási szektor.

Rovatok