Index Vakbarát Hírportál

Fél évszázada nem találtak ekkora római mozaikot Londonban

2022. február 24., csütörtök 16:36

Magas rangú római tisztek szálláshelyének padlója lehetett.

Egy nagyon jó állapotban megmaradt, körülbelül 1800 éves mozaikpadlót fedeztek fel Londonban. A díszes padlóra, amely egy római étkező része volt egykor, az Egyesült Királyság fővárosának legmagasabb épülete, a Shard közelében bukkantak a Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) munkatársai egy építkezési területté vált egykori parkoló területének átvizsgálása során.

Nagyon különleges lelet. Hihetetlen, hogy megmaradt

– mondta a MOLA építészeti feltárások igazgatója, Sophie Jackson a CNN-nek. Jackson kiemelte: a lelet azért is különleges, mert London már a római időkben is zsúfolt város volt, ezért nem voltak ritkák a házakban a nagy mozaikpadlós helyiségek.

A szakemberek a helyszínen talált díszes festett falak, érmék és hajtűk alapján arra következtettek, hogy a padló egy előkelő szálló étkezőjét díszítette, ahol a Római Birodalom magasabb rangú tisztjei és vendégei szálltak meg.

A mozaik két nagyobb ábrából áll. A nagyobbik alatt egy korábbi mozaik nyomaira bukkantak a régészek. A mozaikok virágok és Salamon-csomó nevű hurkolt motívumok ábrázolásait tartalmazzák. Mivel egy, a III. századi mozaik egyik közvetlen párhuzama ismert Németországban, Trier városában, a régészek szerint ugyanaz az utazó mester alkothatta őket.

Ilyen nagy területű római kori mozaikot ötven éve nem találtak a brit fővárosban. Egyelőre nem ismert, hogy mi lesz a lelet további sorsa. Jackson szerint valószínű, hogy kiállítják.

(CNN)

Rovatok