Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a 19. Országos és 5. Pannon-régiós Sasleltár

2022. február 25., péntek 13:44

Elkészült a 19. Országos és 5. Pannon-régiós Sasleltár. A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében közel 1300 rétisast és 628 parlagi sast, 16 szirti sast és nyolc fekete sast figyeltek meg. A sasfajok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 13 ezer példányát is felmérték a szakemberek – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t.

Idén januárban tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve.

Az EU által támogatott PannonEagle LIFE projekt részeként 2018 óta immár ötödik alkalommal – az egy időben végzett megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson – a Kárpát-medence közös téli sastérképe készülhetett el, a ködös időjárás ellenére is több mint kétezer sas megfigyelésével – számolt be az MME.

A projekthez a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak. A 660 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb képet kaphatták az itt-tartózkodó sasfajokról és egyedszámairól.

A hazai megfigyelések összesen az ország területének 24 százalékát fedték le, ami mintegy 21 613 négyzetkilométert jelent. A felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét, 837–855 rétisast és 405–407 parlagi sast számoltak a kutatók.

A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok még ma is ritkák. A fenti adatok alapján a bejárt sastelelőhelyeken is száz négyzetkilométerenként mindössze átlagosan mintegy négy rétisas és körülbelül két parlagi sas került lencsevégre. A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt.

Rovatok