Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, milyen idős korban kezd lelassulni az agy

2022. február 26., szombat 12:13

Mégsem huszonévesen kezdődik a hanyatlás.

A Heidelbergi Egyetem munkatársai 1,2 millió 10 és 80 év közötti résztvevő vizsgálata nyomán megállapították, hogy az emberi agy információfeldolgozó kapacitása nem csökken 60 éves korig. Az eredmény egy emberi rasszokkal kapcsolatos előítéleteket vizsgáló kísérlet mellékterméke volt. A résztvevők feladata az volt, hogy európai vagy afrikai arcokat vagy egyes szavak pozitív vagy negatív jelentését azonosítsák a megfelelő gomb lenyomásával.

A mérések megerősítették a korábbi eredményeket, hogy az emberek reakcióideje gyorsabbá válik tizenéves koruktól húszéves korukig, majd fokozatosan lassulni kezd. A növekvő reakcióidőt eddig a szellemi hanyatlás jelének gondolták, de Mischa von Krause és csapata kiderítette, hogy nem erről van szó.

A csapat egy már ismert kognitív modellt vett alapul, amely szerint az emberek, amikor döntést hoznak, folyamatosan mérlegelik a beérkező információkat, amíg át nem lépik a bizonyosság küszöbét. A kísérlet adatainak elemzése azt mutatja, hogy az emberek az idősödéssel többet várnak a bizonyosságra, és természetesen fizikailag is több időbe telik nekik a döntés végrehajtása.

Az emberek a kor előrehaladtával elővigyázatosabbá válnak, és próbálják elkerülni a hibákat. Eközben a motoros folyamatok végrehajtása – a gomb lenyomása – lassul a korral

– mondta Krause.

A német kutató szerint annak az előfeltételezésnek a tudományos cáfolata, hogy a 40-50 évesek észjárása lassabb a fiatalokénál, komoly következményekkel járhat a valós életben, például a munkaerő-felvételnél vagy a szakmai előmenetelnél.

Bár az eredmények a szellemi tevékenységek széles körére vonatkoztatható, elképzelhető, hogy nem minden részterületet érint ugyanúgy az öregedés: lehet, hogy például az emlékezettel kapcsolatos feladatok máshogy alakulnak.

A német vizsgálat alátámasztott több kutatást, amely azt mutatta, hogy a gondolkodás sebessége valójában 60 éves kor felett kezd lassulni – lényegében a korábbi kísérleti eredmények igazolódtak sokkal több alanyon, növelve a megállapítás tudományos súlyát.

(New Scientist)

Rovatok