Index Vakbarát Hírportál

Kutyával könnyebb az öregedés

2022. március 4., péntek 18:29

Megmozgatják és szívósabbá teszik az embert.

Japán kutatók tizenegyezer időskorú adatainak elemzése alapján megállapították, hogy a kutyatulajdonosok kisebb eséllyel lesznek rokkantak.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kutyatulajdonos idősek a több mozgás miatt fizikailag szívósabbak. A cukubai környezetkutató intézet munkatársai ebből kiindulva igyekeztek elemezni az összefüggést, ezért 65 és 84 év közötti, helyi lakosok körében végeztek kérdőíves kutatást 2016 és 2020 között a kutya- és macskatartási szokásaikról, majd összevetették ezeket az egészségügyi adatokkal.

Az elemzés szerint azok az idősek, akik kutyát tartottak, feleakkora eséllyel váltak rokkanttá. A rendszeres testmozgást végző kutyatulajdonosoknak még ennél is jobban alakultak az esélyeik. Ez az összefüggés olyan társadalmi körülményektől függetlenül is megmaradt, hogy volt-e házastársuk, korábbi betegségük, vagy töltöttek-e rendszeresen időt a szabadban.

A tanulmányból kiderül, hogy a macskatartás nem befolyásolta a rokkantság kialakulását, továbbá, hogy a macska- vagy kutyatartás nem növelte egy adott okú halálozás esélyét sem.

A kutyatartás véd az időskori rokkantság kialakulása ellen. A mindennapos társaság, gondoskodás és mozgás fontos szerepet játszik a sikeres öregedésben

– fogalmaztak.

(MedicalXpress)

Rovatok