Index Vakbarát Hírportál

Becsapódott a Holdba az űrszemét

2022. március 6., vasárnap 09:43

Kína tagadja, hogy az ő rakétájuk darabja tévedt volna a szomszédba.

Szombaton délután fél kettő előtt öt perccel becsapódott a Holdba a kínai Hosszú Menetelés–3C hordozórakéta. A háromtonnás eszköz a Földről nem látható oldalon az 570 kilométer átmérőjű Hertzsprung-kráterben landolhatott.

A NASA szerint az eredeti elképzelésekkel szemben a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter szonda nem volt olyan pozícióban, hogy megfigyelhette volna az eseményt. Az amerikai kutatók ennek ellenére megkeresik a becsapódás helyét, ami hónapokig tarthat.

Ez volt az első eset, hogy ember alkotta tárgy véletlenül, lényegében űrszemétként csapódik egy másik égitestbe. Korábban a NASA szándékosan kormányozta a bolygóba az Apolló-program során a Saturn V rakéták harmadik fokozatait.

A szakemberek először úgy gondolták, hogy a SpaceX egyik Falcon 9-es rakétája tart a Hold felé, a további elemzések alapján azonban kiderült, hogy a pályája sokkal inkább illeszkedik a 2014-es kínai Csang’o–T1 próbaküldetés hordozórakétájához.

Kína tagadta, hogy a rakétafokozat az övék lenne. Az amerikai űrhaderő szerint azonban továbbra sincs ismeretünk arról, hogy a Hosszú Menetelés visszazuhant volna a Földre.

A tudósok mindenesetre lázasan keresik a becsapódási krátert, amiből megismerhetik a Hold túloldalának felszíni összetételét. A becsapódás feltételezett helyéről két űrszonda, a NASA LRO szondája és az indiai Chandrayaan–2 tud képeket készíteni.

(ScienceAlert, Space.com)

Rovatok