Index Vakbarát Hírportál

Ezzel a hat életmódbeli változással tehetünk a klímaváltozás ellen

2022. március 8., kedd 06:57

Mindenki hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez hat viszonylag egyszerű életmódbeli változtatással – állapította meg egy új tanulmány, amely többek között az egészséges, főként növényi alapú táplálkozást és az elektronikai cikkek legalább hét évig tartó használatát szorgalmazta.

A tanulmány – amelyet három vezető intézet készített – kiemelte, hogy a kormányok és az egyes emberek kis változtatásokkal jelentős hatást érhetnek el a globális károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Hat konkrét kötelezettségvállalás betartása visszafoghatná az elszabadult fogyasztást, amely részben az éghajlati válság okozója – írta a kutatásról a Guardian. Véleményük szerint a hat vállalás teljesítésével annak a kibocsátáscsökkentésnek a negyedét el lehetne elérni, amellyel a globális felmelegedést 1,5 fok alatt lehetne tartani.

A tanulmány hétfői megjelenésével egy új klímamozgalom is útnak indult. Az ugrás (The Jump) elnevezésű mozgalom arról igyekszik minél több embert meggyőzni, hogy vállalja a hat ígéretet.

Az kampány arra kéri az embereket, hogy egy, három vagy hat hónapra vállalják a következő hat életmódbeli változtatást:

A tanulmány a világ vezető városaiban élő emberek fogyasztásának hatását vizsgálta. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a fenti hat lépés 25–27 százalékkal csökkenthetné az üvegházhatású gázok globális kibocsátását. Ben Smith, az elemzést végző Arup klímaváltozással foglalkozó igazgatója rámutatott: a tudományos bizonyítékok gyarapodásával egyértelmű, hogy a társadalom minden rétegének cselekednie kell – számol be az MTI.

Rovatok