Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

2022. március 18., péntek 06:14

Március 26-án kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása Magyarország déli és keleti megyéiben. A vakcinázás alatt ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett területeken.

Idén tavasszal is sor kerül a rókák veszettség elleni vakcinázására, ezért ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A közlésben kiemelik: a repülőgépes vakcinázás március 26-án kezdődik Magyarország déli és keleti megyéiben.

Hozzáteszik: az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, és az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések megyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető. Hozzátették: az immunizáláskor a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

A közleményben kihangsúlyozzák, hogy a veszettség fő terjesztője a vörös róka, aminek magyarországi állománya mintegy hetvenötezer egyedre tehető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. Utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon. Emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. A kedvező járványügyi helyzetnek megfelelően a vakcinázandó területet is csökkenteni lehetett.

Romániában és Ukrajnában is előfordul még a veszettség

Felhívják a figyelmet, hogy a Magyarországgal szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még előfordul a veszettség. A román hatóság utoljára 2021 februárjában jelentette a betegség megállapítását rókában, a magyar határhoz közeli Szatmár megyében. Ukrajnában 2021-ben mintegy 400 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi- és vadállatokban. A betegség jelenléte a keleten szomszédos országoknál alátámasztja a magyarországi megelőző intézkedések fenntartásának fontosságát. A vakcinázási program egyúttal hozzájárul ahhoz is, hogy megőrizhessük Magyarország veszettségtől mentes státuszát, amit 2021 tavaszán az Európai Unió, majd idén februárban a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) is elismert – írja a Nébih.

Rovatok