Index Vakbarát Hírportál

Negyven fokkal melegebb van a megszokottnál az Antarktiszon

2022. március 20., vasárnap 10:06

Tavaly hidegrekordot mértek, most hőhullám van.

Harmadik napja rekordmagas hőmérsékletet mérnek a Déli-sark keleti részén. A régió időjárását kutatók szerint az ilyen hőmérsékleti anomáliákat eddig „lehetetlennek” és „elképzelhetetlennek” tartották.

Jonathan Wille, a Grenoble-i Egyetem munkatársa szerint a jelenlegi időjárás a nyári hőhullámokhoz hasonló, és gyakorlatilag nem létezhetne az ember által okozott felmelegedés nélkül.

A hőhullám természetesen relatívan értendő. Az ilyenkor megszokott hőmérséklet mínusz 51–45 Celsius az Antarktiszon, e helyett jelenleg mínusz 18–12 Celsiust mérnek. A jégtakaró közepén található Vosztok állomáson mínusz 53 Celsius a sokéves átlag, de a napokban mínusz 17,7 Celsiust is mértek, ez 15 fokot vert az elmúlt 65 évben mért csúcshőmérsékletre. A Vosztoknál mérték a Földön a leghidegebbet, mínusz 89,2 Celsiust, 1983. július 21-én.

A március az ősz kezdetét jelenti az Antarktiszon, amikor naponta 25 perccel rövidülnek a nappalok.

A Földnek ezen a részén nem ritkák a szélsőséges hőmérsékleti kilengések. A jelenlegi viszonylagos meleget megelőzően, tavaly április és szeptember között a Déli-sark környékén az eddig ismert leghidegebb időszakot mérték: mínusz 61 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet.

(Washington Post)

Rovatok