Index Vakbarát Hírportál

Komédiába illő okból tiltják be Brazíliában a Telegramot

2022. március 20., vasárnap 11:20

Olyan címmel levelezett a bíróság, amit senki sem olvasott.

A brazil legfelsőbb bíróság arra kötelezte az Apple-t és a Google-t, hogy tiltsák le a Telegram üzenőprogramhoz való hozzáférést az országban. Az idők során Jair Bolsonaro elnök fő kommunikációs csatornájává vált alkalmazást azzal vádolták, hogy semmi nem tesz a dezinformáció és rémhírterjesztés ellen. 

A Telegram még februárban eltávolította egy Bolsonarót támogató amerikai aktivista, Allan dos Santos csatornáit, mivel azok erőszakra uszítottak.

A fő probléma azonban az volt, hogy nem reagálták a hamis választási információk eltávolításával kapcsolatos kérésekre, vagyis nem működtek együtt a hatóságokkal. Most kiderült, miért: a bíróságnál rossz helyre címezték a felszólító levelet.

A szolgáltatást alapító Pavel Durov nyilvános közleményben mutatott rá, hogy a cég korábban megkérte a bíróságot, hogy az e célt szolgáló címen kérjék a problémás tartalmak eltávolítását, ehelyett egy általános céges címre küldik leveleiket. Nem ismert, hogy az általános címen a spamek tengerében süllyedt el a megkeresés, vagy a Telegramnál egyszerűen senki sem olvassa a hivatalos címre érkező e-maileket.

Beleszólt a háború

Durov mindenesetre elnézést kért a hanyagságért, és arra kérte a brazil legfelsőbb bíróságot, hogy halasszák el a szolgáltatás letiltását, a cég cserébe külön képviselőt alkalmaz az országban az ilyen kérdések gyors kezelésére.

A szolgáltatás alapítója azt hozta fel mentségére, hogy az elmúlt hetek mindent felforgattak a cég körül. Az orosz alapítású Telegram ugyanis az orosz–ukrán háború kitörése óta az egyetlen szabad kommunikációs csatorna Oroszországban, ahol 2020-ig szintén betiltották már egyszer terrorizmussal kapcsolatos tartalmak miatt.

A Telegram a brazil legfelsőbb bíróság és Bolsonaro elnök közötti politikai küzdelembe keveredett bele, amelyben Bolsonarót rendőrségi iratok kiszivárogtatásával és a Covid-vakcinák és az AIDS közötti összefüggéssel kapcsolatos rémhírek terjesztésével vádolják.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(The Verge)

Rovatok