Index Vakbarát Hírportál

Összefüggés lehet a cukorbetegség és a Covid között

2022. április 1., péntek 14:11

Harmadával nő az inzulinrezisztencia veszélye európai és amerikai kutatások szerint.

Az európai cukorbetegség-kutató szövetség szaklapjában, a Diabetologiában megjelent kutatás szerint statisztikai összefüggés mutatkozik az enyhe lefolyású Covid–19 és a későbbi 2-es típusú cukorbetegség-diagnózisok között.

A megállapítást a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem diabéteszközpontjának kutatói, Wolfgang Rathmann és Oliver Kuss professzor tette 1141 németországi praxis 8,8 millió betegének adatai alapján. Az elemzés szerint a Covid–19-fertőzötteknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye 28 százalékkal magasabb volt, mint a nem koronavírus okozta felső légúti betegséggel jelentkező betegeknél.

Korábbi kutatások már jelezték, hogy a SARS-CoV-2 károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, ami magas vércukorszinthez vezet, de jelenleg nagyon keveset tudunk erről. Nem tudjuk, hogy közrejátszik-e a betegség miatti karantén bezártsága az inzulinrezisztencia kialakulásában, hogy az anyagcsere-változások ideiglenesek-e. Alapvetően kevés kutatás van a két betegség kapcsolatáról.

Máshol is erre jutottak

A Nature magazin szintén a napokban közölt egy amerikai kutatást, amely 180 ezer beteg adatai alapján arra jutott, hogy a Covid negyven százalékkal emelte a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Az amerikai adatok szerint ezer betegre nyolccal több cukorbetegséggel diagnosztizált beteg jutott.

A 2-es típusú cukorbetegség jellemzője, hogy csökken a szövetek érzékenysége az inzulinra. Jelenlegi ismereteink szerint kialakulásának fő okai a génekben és az életmódban keresendők. Jellemző kockázati a tényező a cukros italok túlzott fogyasztása és az elhízás. Ez utóbbi az amerikai adatok szerint tovább növeli a koronavírus-fertőzést követő cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. A szakemberek szerint mindenképpen szükség lenne arra, hogy fokozottan vizsgálják a cukorbetegség tüneteit koronavíruson átesetteken.

(Nature, SciTechDaily, Wikipedia)

Rovatok