Index Vakbarát Hírportál

Súlyos hibát találtak a Facebook tartalmi besorolásában

2022. április 1., péntek 09:34

Véletlenül nem eltüntette, hanem előléptette a káros tartalmakat.

A Facebook mérnökei egy olyan hibára bukkantak, amely miatt az elmúlt fél évben káros tartalmak kerülhettek a felhasználók hírfolyamainak felére.

A szakembereknek tavaly októberben tűnt fel először a rémhírek váratlan megszaporodása. Mint kiderült a hírfolyamok ahelyett, hogy eltüntették volna ezeket, mintegy 30 százalékkal kiemelték őket. A jelenség elült, majd később visszatért míg végül március 11-én sikerült megtalálni és kijavítani a hibát.

A tartalom besorolási rendszer hibája a meztelenséget, az erőszakot és az orosz állami propagandát is kiemelte.

A Meta szóvivője Joe Osborne megerősítette a történteket az esetről hírt adó Verge-nek. Elmondta, hogy technikai a problémát 2019 óta ismerték, de nem volt érzékelhető hatása tavaly októberig.

Sikerült a hibát okozó szoftver bugot lenyomoznunk és kijavítanunk. Nem volt jelentős hosszú távú hatása a méréseinkben.

– mondta.

A Facebook régóta arra hivatkozik, hogy a besorolás lerontásával eltüntetheti a vitatott tartalmakat, javítva ezzel a hírfolyamban megjelenő tartalmak minőségét. A folyamat azonban a nagyközönség számára nem átlátható és előfordul, hogy politikai cenzúrával vádolják a közösségi oldalt.

(The Verge)

Rovatok