Index Vakbarát Hírportál

Fegyver lett a deepfake az ukrajnai háborúban

2022. április 3., vasárnap 11:29

Hamis Zelenszkijjel és Putyinnal próbálják becsapni egymást az ukránok és az oroszok.

Az Ukrajna elleni orosz támadás utáni harmadik héten jelent meg először az a felvétel, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sötétzöld pólóban, elmosódott nyakra ragasztott, éles és mozdulatlan fejjel, kissé torzított hangon közli, hogy minden hiába, le kell tenni a fegyvert az oroszok előtt, mindenki menjen haza a családjához. A felvételről kiderült, hogy hamis, de, ahogy ez a deepfake-ek esetében lenni szokott, ennek felismerése már nem annyira triviális, mint ahogy a leírásból gondolnánk.

Hasonló videó jelent meg nem sokkal később az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról is, aki bejelentette, hogy véget vet a háborúnak. A Facebook mindkettőt hamar eltávolította.

Öt évvel ezelőttig a deepfake csak ritka kísérleti videók formájában létezett, csak ezután kezdtek nagyobb számban megjelenni a mesterséges intelligenciával manipulált felvételek. A szakértőknek alig pár évük volt, hogy figyelmeztessenek a technika potenciális csapdáira, mielőtt az idő előtt bekerült volna a pszichológiai hadviselés eszköztárába.

A végeredmény erősen függ az egyes alkotók szakértelmétől és tehetségétől. Ma már ott tartunk, hogy egy nem túl jó deepfake is elegendő a közvélemény megzavarására.

Legutóbb a 2020-as év volt ilyen erős a deepfake-ek terén: akkor II. Erzsébet angol királynőről került ki egy viszonylag meggyőző deepfake-es karácsonyi beszéd, illetve egy kampányban Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un buzdította szavazásra az amerikaiakat (azzal, hogy felesleges szavazni, majd ők elintéznek mindent). Ezek egyike sem volt kifejezetten rosszindulatú félrevezetésre kihegyezve.

A Zelenszkij-deepfake, azon kívül, hogy közröhej tárgyává vált, a szakértők szerint jó szemléltetőeszköz a hamisítás felismerésére. A probléma azonban nem csak a felismerés: egy volt mianmari miniszterről került ki egy felvétel, amin azt állítja, hogy korrupciós pénzeket adott át az ország katonai puccsal eltávolított Nobel-békedíjas miniszterelnökének, Aun Szan Szu Kjinek. A szereplő állítása szerint deepfake, de a felvétel rossz minősége miatt azonban azóta sem sikerült megállapítani, hogy hamis-e. 

Ahogy a nukleáris robbanást követően a lehulló sugárzó szennyezés, a tökéletes utánzásának a következménye, hogy gyengül a fogásunk a valóságon, aminek egyre erősebb konteóalapú intellektuális szekták lesznek az eredményei.

(BBC, CNN)

Rovatok