Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, tényleg hatástalan a koronavírus ellen az ivermectin

2022. április 3., vasárnap 06:57

Nem csökkentette az ivermectin a koronavírus miatti kórházba kerülés esélyét, és azoknál sem találtak változást a sürgősségi osztályon eltöltött időszakban, akiknél a fertőzést korán mutatták ki.

A New England Journal of Medicine szaklap által megjelentetett tanulmány szerint a kutatás idején három csoportba osztották a 3515 főt. Az egyik az állatgyógyászatban használt, eredetileg féreghajtóként használt ivermectines, a másik placebós, míg a harmadik más kezelésben részesült a korán diagnosztizált Covid-fertőzésre.

A vizsgálatokkor kiderült, hogy az ivermectin használatának sem az elsődleges, sem a másodlagos kimenetelekre nem volt hatása, ráadásul az elsődleges kimenetel kórházi kezelés volt az esetek nagy részében.

A mellékhatások a különböző csoportokban viszont nagyrészt ugyanazok voltak.

Az ivermectinnel több mint 60 randomizált vizsgálatot regisztráltak koronavírussal kapcsolatban, és 31 klinikai vizsgálat eredményeiről számoltak be már.

Az eredmények sokszor ellentmondásosak, a különböző csoportok pedig eltérően értelmezik a bizonyítékokat. Van, aki úgy véli, hogy az ivermectin előnyös a fertőzöttek számára, mások viszont azon az állásponton vannak, hogy hatástalan.

A legtöbb vizsgálaton ugyanakkor kevesen vettek részt, emiatt néhányat vissza is vontak annak hitelességével kapcsolatban felmerült kétségek, aggályok miatt. 

Több olyan tudományos bizonyíték is létezik, amely szerint az ivermectin szedése nem javít a koronavírus-fertőzés állapotán, sokan mégis úgy vélik, hogy a szer képes megelőzni a komoly betegséget. 

Rovatok