Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül ritka albínó kisteknőst vettek videóra Indiában

2022. április 5., kedd 21:16

A világos bőrű és páncélú, rózsaszín szemű albínó kisteknőst Indiában kapták lencsevégre. Rendkívüli ritkaságnak számít a példány az országban honos állatfajban.

A kisteknőst a dél-indiai Telangánában kapta lencsevégre két természetvédő, amely mindössze 4 centiméter hosszú és 3  centiméter széles volt. Az indiai leffentyűteknős ugyan nem ritka az országban, de olyan egyeddel, amely albínó lett volna, még senki sem találkozott korábban – számolt be a felfedezésről a New Scientist.

A világos bőrű és páncélú, rózsaszín szemű kisteknősre két természetvédő, Manodzs Kumar Vittapu és Sravan Kumar Posetti talált rá. A rendkívül ritka állatról készült felvételt Buddi Lakszmi Nárájana, a Nehru Zoológiai Park munkatársa elemezte, és arra a megállapításra jutott, hogy a fizikai jellemzők egyértelműen arra utalnak, hogy a kisállat albínó.

Az albinizmus egy pigmenthiányt jelentő genetikai mutáció, amelynek legfőbb fizikai jellemzője, hogy az egyed bőre, szeme, szőre a megszokottal ellentétben teljesen fehér vagy rendkívül világos. Korábban ugyan már találtak albínó teknőst, Indiában ez az első, hogy a faj ilyen egyedét sikerült lencsevégre kapni.

A különleges jellemzők azonban annak ellenére, hogy rendkívül aranyossá teszik a kisállatot, hatalmas veszélyt is jelenthetnek számára a természetben való túlélés szempontjából.

Az albínó állatok bőrében vagy szemében nincs melanin pigment, ezért bőrük halvány színű, íriszeik pedig vörösek. Náluk a pigmentek termelésében szerepet játszó gén mutálódik, és nem működik megfelelően. A szempigmentek teljes készletének hiánya miatt az igazi albínók gyakran rosszul látnak, és kifejezetten érzékenyek a napfényre. Egyes albínó állatokat fajközösségeik is elutasítanak, mert másképp néznek ki, így rendkívül nehéz számukra a túlélés

– nyilatkozta Buddi Lakszmi Nárájana, akinek elmondása szerint a teljesen normális egyedek akár 18 évig is élhetnek, azonban az albínó kisteknős aligha fogja megérni ezt az életkort.

Rovatok