Index Vakbarát Hírportál

Magyar származású üzletember készül az űrbe

2022. április 8., péntek 06:17

Mark Pathy, magyar felmenőkkel rendelkező kanadai milliárdos és filantróp is részt vesz a SpaceX pénteki kilövésén. Cél a Nemzetközi Űrállomás (ISS).

A különleges küldetésben (AX-1) egy profi űrhajós és három civil vesz részt, közülük Mark Pathy az egyik utazó, akinek apai ágon magyarok voltak a nagyszülei.

Az űrállomáson a fájdalomérzékelést és az űrrepülés immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgáló kísérleteket végeznek a vállalkozó kedvű Pathyn. Az üzletemberek fejenként 55 millió dollárral (nagyjából 19,1 milliárd forinttal) támogatták az út költségeit.

Michael López-Alegría, 63 éves spanyol–amerikai űrhajós lesz a misszió vezetője, mivel elég rutint szerzett a korábbi négy, világűrbe tett útja közben.

Az űrutazók járműve a Crew Dragon Endeavour nevű űrhajó lesz, amellyel a pénteki indulástól számítva két nap alatt teszik meg az utat, hogy vasárnap megérkezzenek a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csatlakoznak hét másik űrhajóshoz. A szerkezet ez után rácsatlakozik a 2007-ben pályára állított amerikai Harmony modulra. A misszió nyolcadik, utolsó napján a Crew Dragon távozik az űrállomásról, visszatér a Földre, és az Atlanti-óceánban landol.

Alternatív indulási időpontnak április 9-t jelölték ki, ha valamilyen oknál fogva pénteken nem tudnának útra kelni – írja a hvg.hu.

Rovatok