Index Vakbarát Hírportál

Putyin újraindítja az orosz Hold-programot

2022. április 12., kedd 14:56

A majdnem teljes gazdasági elszigetelődés ellenére augusztustól új küldetéseket indítanak.

Oroszország újraindítja Hold-programját – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a távol-keleti Vosztocsnij űrrepülőtéren kedden, az űrhajózás napja alkalmából megtartott kitüntetési ünnepségen.

Folytatjuk az új generációs szállítójármű és a nukleáris űrenergetikai technológiák létrehozását, amelyben nyilvánvalóan nagyon jó eredményeink és egyértelmű előnyeink vannak. Újraindítjuk a Hold-programot

– mondta az orosz államfő.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország minden tervét meg fogja valósítani az űrszférában, annak ellenére hogy kívülről megpróbálják akadályozni a fejlődését. Mint ismert, Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, és az azóta is folyó konfliktus következtében a nemzetközi közösség példátlan mértékű gazdasági szankciókat foganatosított az országgal szemben – írja az MTI.

Alekszandr Mitykin, a Lavocskin Tudományos és Ipari Társaság elektromos rendszerekért felelős helyettes főkonstruktőre a RIA Novosztyi hírügynökség szerint pénteken közölte, hogy Oroszország – 46 évi kihagyás után – a tervek szerint augusztus 22-én ismét missziót indít a Holdra. A Luna 25 automata állomás a Föld körül keringő égitest déli pólusán gyakorolja a lágy leszállást, és kutatásokat fog végezni a Hold felszínén.

A Luna–26 a tervek szerint 2024-ben indul térképészeti küldetésre, a Luna–27 várhatóan 2025-ben a talajt fogja tanulmányozni, a Luna–28 pedig előreláthatóan valamikor 2027–2028-ban talajmintát gyűjt majd és folytatja az orosz űrhajósok leszállási technikájának kidolgozását.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök [j] a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség alkalmazottaival beszélget a Vosztocsnij űrközpontban az Oroszország ázsiai részén, az Amuri területen lévő Ciolkovszkijban 2022. április 12-én, Jurij Gagarin űrrepülésének 61. évfordulóján. Fotó: MTI / AP / Kreml / Szputnyik pool / Evgeny Biyatov)

Rovatok