Index Vakbarát Hírportál

A rengeteg naptej miatt veszélybe került a Földközi-tenger ökoszisztémája

2022. április 13., szerda 05:48 | aznap frissítve

A tudósok figyelmeztetnek, hogy a tenger által elnyelt UV-szűrők, napvédő vegyi anyagok káros hatással lehetnek az ökoszisztémákra.

Ultraibolya-szűrőket fedeztek fel a Mallorca partjainál található, a Földközi-tengerben endemikus Posidonia oceanica nevű tengeri fűfaj szárában – írja a Guardian.

A kutatók úgy vélik, hogy a szennyeződés a turisztikai célpontban folytatott szabadidős tevékenységek és a hulladékkibocsátás eredménye.

Ezt a tengeri szennyezett területet a kikötői tevékenységek, a vízkibocsátás és a turizmus befolyásolja

– mondta dr. Silvia Díaz Cruz, a Marine Pollution Bulletin című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

Mivel a Földközi-tenger sekély, kicsi és nagyon zárt, az UV-abszorbeáló vegyi anyagok koncentrációja elérheti a magas szintet.

A mintákban különböző koncentrációban találtak fényvédő-összetevőket, köztük oxibenzont, avobenzon 4-metilt, benzilidén-kámfort, benzofenon-4-et és metil-parabéneket.

Bár ezeknek a vegyi anyagoknak a tengeri fűre gyakorolt teljes körű hatása még nem ismert, a kutatók aggódnak a lehetséges károk miatt.

„Ha azt találjuk, hogy a napvédő szerek a felhalmozódáson túlmenően befolyásolják a tengeri füvek fotoszintézisét és termelékenységét, akkor problémánk lesz, mivel ezek a tengeri füvek fontos ökológiai szerepet játszanak a Földközi-tenger partvidékén” – mondta a társszerző, prof. Nona Agawin.

A Posidonia oceanica fűfajta kiterjedt mezőket alkot a Földközi-tenger partvidékén, és döntő szerepet játszik az egészséges óceáni ökoszisztéma fenntartásában. A tengerifűmezők sokféle tengeri fajnak adnak otthont, és szén-dioxid-raktárként működnek, miközben segítenek a part menti területek erózió elleni kiegyenlítésben is.

Korábbi kutatások megállapították, hogy bizonyos UV-szűrő napvédő vegyszerek káros hatással lehetnek a halakra, teknősökre és delfinekre, beleértve a szaporodási rendszerük megzavarását és fejlődésük károsítását.

A korallzátonyok is károsodnak, ezért a napvédő vegyi anyagokat betiltották olyan turisztikai célpontokon, mint Hawaii, Florida és Palau. A mediterrán országokban még nem vezettek be hasonló jogszabályokat.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség az UV-szűrő vegyszerek hatását illetően a tengeri füves réteken. „Ha kiderül, mely naptejek összetevői károsak a tengerifüvekre, akkor jobban kell szabályozni és alternatívákat kell biztosítani a strandolók és a tengerifüvek védelme érdekében” – mondta Agawin.

A tengerifűmezők mellett az állatvilág is veszélyben van a klímaváltozás hatásai miatt. A koronavírus okozta súlyosbodó környezetszennyezésről pedig ide kattintva olvashat.

Rovatok