Index Vakbarát Hírportál

Valami nincs rendben a napfoltokkal

2022. április 15., péntek 21:13

A vártnál jóval több van belőlük.

A földi időjárás-előrejelzések pontosabbak, mint valaha, a Nap viselkedésének megjóslása azonban nem megy ilyen jól nekünk. A hivatalos számítások szerint a naptevékenységnek jelenleg enyhének kellene lennie, a valós értékek és a várt görbe között azonban folyamatosan nyíló olló látható. A napfoltok száma, ami a naptevékenység szintjét jelzi, jóval magasabb az amerikai NOAA és NASA, illetve a Nemzetközi Űrkörnyezeti Szolgálat (ISES) által vártnál.

A napfoltok száma valójában 2020 szeptembere óta folyamatosan magasabb a vártnál. Mindez arra utalhat, hogy a napciklusban most jóval aktívabb időszak következik, mint azt korábban gondoltuk.

A napfoltokat a XVII. század óta ismerjük, és a legrégebben jegyzett természeti jelenség közé tartoznak. A Nap 11 éves ciklusban változik a mágneses mezeje változásának megfelelően. A tevékenység maximumán felcserélődnek a pólusok.

A 2019 decemberében végződő 24. napciklus viszonylag csendes volt, 114 napfoltos csúccsal. Az előrejelzés hasonlóra számított a 25. ciklusban is, de az elmúlt 18 hónap során a napfoltok száma végig meghaladta a vártat. Jelenleg 61 napfolt van, és még három évre vagyunk a tevékenység csúcsától.

Egy erősebb napciklus érdekes dolgot jelenthet. Az amerikai légkörkutató központ napfizikusa, Scott McIntosh 2014-ben megállapította, hogy a hosszú távú trendek alapján a 11 éves napciklus csak egy átlagos érték, vannak ennél hosszabb és rövidebb ciklusok. Egy hosszabb ciklus után általában gyengébb tevékenységű időszak következik, a rövidebb ciklust erősebb tevékenység követi. A 23. ciklus hosszabb volt, viszont a 24. ciklus valamivel kevesebb mint 10 évig tartott.

McIntosh és kollégái 2020-ban arra következtettek ebből, hogy a 25. napciklus valószínűleg erőteljesebb lesz, de az is lehet, hogy ez lesz a valaha mért legerősebb. A napfoltok gyarapodása egyelőre, úgy látszik, hogy alátámasztja a számításaikat. A szakember hangsúlyozta: a tudomány egyelőre nem tudja pontosan előrejelezni a naptevékenységet vagy a napfoltokat, mivel az eseményeket mozgató mechanizmusokról hiányos a tudásunk. Ugyanakkor, ha a jóslatuk bejön, valószínűleg jól gondolkodtak.

Ha igazuk van, mozgalmas lesz az űridőjárás a következő években: a napkitörések látványos sarki fényt és kommunikációs zavarokat okoznak majd.

(ScienceAlert)

Rovatok