Index Vakbarát Hírportál

30 éves a Windows 3.1

2022. április 16., szombat 15:24

Széles tömegekhez hozta el a pasziánszot, a kék halált és a számítástechnikát – harmincéves a Windows 3.1, a történelem egyik legnagyobb hatású operációs rendszere.

1992. április 6-án jelent meg a történelem egyik legnagyobb hatású operációs rendszere, a Microsoft Windows 3.1. A klasszikusban olyan alapvető funkciók és elemek jelentek meg, mint a másolás és beillesztés vagy a drag-and-drop, vagyis az egérkurzorral mozgatható ikonok és fájlok. TrueType fontok voltak benne, és médialejátszó, továbbá két meghatározó játék: az Aknakereső és a Pasziánsz.

Az első negyedévben 3 millió példányt adtak el belőle, és a rendszer összeomlását jelző kék halál fénye hozta el egy új kor hajnalát világszerte.

A Windows 3.1 futtatásához legalább 286-os processzorra és 1 megabájt memóriára volt szükség.

A 3.1 elődje, az 1990-ben kiadott Windows 3.0 volt az első olyan operációs rendszer, ami IBM-kompatibilis személyi számítógépeken is versenyezni tudott az Apple akkor már egy évtizedes grafikus operációs rendszerével. A Windows 3.1 végül az előd hibáit javítva, stabilabb működéssel és még felhasználóbarátabb formában széles tömegeknek nyitotta meg a számítástechnika világát.

A lavinát elindító megavállalat szintén most ünnepelte születésnapját: a Microsoft április 4-én lett 47 éves.

A Microsoft 2008 novemberében befejezte minden, 16 bites operációs rendszerének támogatását. A Windows 3.1 ezután mikroszámítógépes rendszereken folytatta életét, pénztárgépeken vagy repülőgépek fedélzeti szórakoztató központjának kiszolgálójaként. 2015-ben a párizsi Orly repülőtéren okozott problémát a repülésirányításnak, hogy a látótávolsággal kapcsolatos időjárási adatokat kezelő rendszerben elszállt a Windows 3.1 – az operációs rendszer tehát továbbra sincs jól, de még él.

(Windows Central)

(Borítókép:  Neil Munns – PA Images / PA Images via Getty Images)

Rovatok