Index Vakbarát Hírportál

Ott vagyunk már? Öveket bekapcsolni, irány a jövő!

2022. április 18., hétfő 16:58

A Brain Bar és az Index új podcastműsorában Baranyi Marci és Nagy Ildi beszélget Kis-Tóth Ágnes atomfizikussal az időutazásról.

Gondoltak volna arra, hogy nem létezik időutazás térutazás nélkül? Mi sem, pedig mi sem logikusabb ennél. Hiszen ha beszállunk egy időgépbe, amely visszarepít minket a múltba, mondjuk egészen a dinoszauruszok idejéig, azzal is számolnunk kell, hogy akkoriban a Naprendszer egészen máshol helyezkedett el a tejútrendszeren belül. De elég csak rövidebb időre visszautaznunk a képzeletbeli időgépünkkel, akkor is bele kell számolnunk, hogy a Föld éppen hogyan helyezkedett el a Nap körül, hiszen a bolygónk folyamatosan forog.

Tehát ha időutazásra adjuk a fejünket, egyből a térben is vándorolnunk kell.

A Brain Bar és az Index podcastműsorának legújabb adásában időt utazunk. Nagy Ildi és Baranyi Marci műsorvezető gyermeki lelkesedéssel és kíváncsisággal fejti ki az adás első felében saját gondolatait a témában, hogy utána a fantáziát kicsit még visszaszorítva a valóság talajára Kis-Tóth Ágnes atomfizikussal beszélgessen az időutazás realitásáról.

Azért nem kell megijedni, a valóság messze nem olyan szürke, mint gondolnánk. Az Ott vagyunk már? legújabb részéből például az is kiderül, hogy minden ember képes utazni az időben. Bár kimutathatatlan, de már annál is, aki fut, elméletben lassabban telik az idő, mint egy helyben álldogáló társainál.

A Föld körül keringő műholdak például figyelembe veszik az általános relativitáselméletet, mert haladnak már olyan gyorsasággal, hogy mikroszekundumban mérhető legyen az eltérés a Földön mért időhöz képest. Persze Kis-Tóth Ágnes arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak a gyorsaság, a gravitáció is hatással van az időre, ugyanis minél távolabb vagyunk a Föld középpontjától, az idő annál gyorsabban telik.

Az idő érzékelésén, a múltba vagy jövőbe utazás lehetőségén kívül az időhurokról is szót ejtenek a beszélgetésben. Csupa olyan témakör merül fel, amely szórakoztatva tanít, és meghozza a lelkesedésünk, ha nem is egyből az atomfizikához, de legalább pár örök klasszikus újranézéséhez biztosan. Időutazásra fel!

Rovatok