Az eszköz a magas vérnyomás, a sztrók és más betegségek kialakulását igyekszik megakadályozni.
Tokiói kutatók egy csoportja számítógép által vezérelt evőpálcikát fejlesztett ki, amely képes a sós íz érzékelését fokozni az ember szájában. Ez a módszer segítség lehet mindenki számára, akinek csökkentenie kell a nátriumbevitelt.
A Meiji Egyetem professzora, Homeji Mijasita és az italgyártó Kirin Holdings Vállalat által közösen kidolgozott eszközök elektromos áram segítségével vonják ki a nátriumot az ételből, amelyet a pálcikákon keresztül a szájba juttatnak.
Az evőpálcák másfélszeresére fokozzák a sós íz érzetét.
Az ízfokozó pálcikák különösen fontosak Japánban, ahol a hagyományos étrend a sós ízeket részesíti előnyben. Egy átlagos japán felnőtt körülbelül tíz gramm sót fogyaszt naponta, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek.
Ha hagyományos módon próbáljuk meg elkerülni a kevesebb só bevitelét, akkor együtt kell élnünk a fájdalommal, hogy elveszíthetjük kedvenc ételeinket az étrendünkből, vagy unalmas ételeket kell ennünk
– mondta Aji Szato, a Kirin Holdings kutatója.
Nem ez volt a kutatócsoport első kísérlete az érzékszervek és a technológia összehangolására. A nyalható tévéképernyő is a nevükhöz fűződik, amelynek segítségével megízlelhetjük a látott ételeket.
Mijasita és csapata finomítja az evőpálcák prototípusait, és remélik, hogy jövőre már forgalomba kerülhet a fejlesztésük.
(Reuters)
(Borítókép: A Kirin Holdings evőpálcikája. Fotó: Reuters / Issei Kato)