Index Vakbarát Hírportál

Japán kutatók olyan evőpálcikát fejlesztettek ki, amely fokozza a sós ízt

2022. április 21., csütörtök 15:15

Az eszköz a magas vérnyomás, a sztrók és más betegségek kialakulását igyekszik megakadályozni.

Tokiói kutatók egy csoportja számítógép által vezérelt evőpálcikát fejlesztett ki, amely képes a sós íz érzékelését fokozni az ember szájában. Ez a módszer segítség lehet mindenki számára, akinek csökkentenie kell a nátriumbevitelt.

A Meiji Egyetem professzora, Homeji Mijasita és az italgyártó Kirin Holdings Vállalat által közösen kidolgozott eszközök elektromos áram segítségével vonják ki a nátriumot az ételből, amelyet a pálcikákon keresztül a szájba juttatnak.

Az evőpálcák másfélszeresére fokozzák a sós íz érzetét.

Az ízfokozó pálcikák különösen fontosak Japánban, ahol a hagyományos étrend a sós ízeket részesíti előnyben. Egy átlagos japán felnőtt körülbelül tíz gramm sót fogyaszt naponta, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek.

Ha hagyományos módon próbáljuk meg elkerülni a kevesebb só bevitelét, akkor együtt kell élnünk a fájdalommal, hogy elveszíthetjük kedvenc ételeinket az étrendünkből, vagy unalmas ételeket kell ennünk

– mondta Aji Szato, a Kirin Holdings kutatója.

Nem ez volt a kutatócsoport első kísérlete az érzékszervek és a technológia összehangolására. A nyalható tévéképernyő is a nevükhöz fűződik, amelynek segítségével megízlelhetjük a látott ételeket.

Mijasita és csapata finomítja az evőpálcák prototípusait, és remélik, hogy jövőre már forgalomba kerülhet a fejlesztésük.

(Reuters)

(Borítókép: A Kirin Holdings evőpálcikája. Fotó: Reuters / Issei Kato)

Rovatok