Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztet a Google, hogy minden megváltozott

2022. április 22., péntek 07:41

A Föld napján módosult a keresőoldal kezdőlapja, látványos fotók mutatják be a klímaváltozás hatását.

A Google pénteken a Föld napja alkalmából képsorozattal emlékeztet a globális felmelegedés következményeire. A nyitóoldalon a Kilimandzsáró változása látható 1986 és 2020 között, a képre kattintva pedig a klímaváltozás kulcsszóra adott találatok jönnek fel, hírekkel és Wikipédia-oldalra mutató linkekkel.

Afrika legmagasabb hegycsúcsa mellett a keresőoldalon a grönlandi gleccservilág, az ausztráliai Nagy-korallzátony és a német Harz-hegység is feltűnik. 

„Szemünk előtt alakul át világunk fizikai megjelenése és élővilága, ezt hangsúlyozzák ezek a képek, ezért nincs vesztegetni való időnk” – fogalmazott Lesley Hughes éghajlati tanácsadó, a sydney-i Macquarie Egyetem biológiaprofesszora a korallfehéredésről szólva.

Hughes szerint a képek jól tükrözik a legutóbbi klímacsúcs jelentését, és fontosak a figyelemfelkeltés szempontjából.

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC) legújabb, február végén publikált jelentésében megállapította, hogy a klímaváltozás ma látható hatásai gyorsabbak, rombolóbbak és elterjedtebbek, mint ahogy azt 20 éve gondoltuk. A jelentés szerzői szerint az alkalmazkodás életeket ment, a tétlenség pedig bűncselekménnyel ér fel.

Amint az éghajlatváltozás hatásai súlyosbodnak – és ez be fog következni –, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló beruházások növelése a legfontosabb a túléléshez, a késlekedés halált jelent

– fogalmazott António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A jelentés, amelyet három hónappal a skóciai Glasgow-ban tartott klímacsúcs után publikáltak, kiemeli, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani, mert ennek a küszöbértéknek az átlépése már visszafordíthatatlan károkat okozna a világnak. 

(Borítókép: a Kilimandzsáró látképe Kenyában – Fotó: Getty Images)

Rovatok