Index Vakbarát Hírportál

Nem várt manővert hajtott végre a Nemzetközi Űrállomás

2022. április 23., szombat 12:28

Nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton, hogy kikerüljön egy felé közeledő kozmikus hulladékot – írja az MTI.

Kozmikus hulladék kikerülése érdekében nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton.

Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ–18 orosz teherűrhajó motorját délután fél 4-kor bekapcsolják, így az űrállomás sebességét megnövelik, és 1,8 kilométerrel magasabbra emelik – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban kering tovább.

Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Többek között tavaly novemberben az orosz hadsereg megsemmisített egy használaton kívüli műholdat, és a művelet után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet. Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

Rovatok