Index Vakbarát Hírportál

Fogalma sincs a Facebooknak arról, hol vannak a felhasználók adatai

2022. április 28., csütörtök 18:48

A Facebooknak világszerte szembe kell néznie az adatvédelmi szabályozások megváltozásával, ami arra kényszeríti majd, hogy drámaian megváltoztassa a felhasználók személyes adatainak kezelését. A vállalat egy kiszivárgott belső dokumentuma szerint az alapvető probléma az, hogy a Facebooknak fogalma sincs arról, hová kerülnek a felhasználói adatok, és valójában mit csinál velük.

A jelentést tavaly írták a Facebook hirdetésekkel és vállalati termékekkel foglalkozó részlegének adatvédelmi mérnökei a vezetőség számára. Figyelmeztetésük szerint a felhasználói adatokkal kapcsolatban a Facebook nehezen fog tudni teljesíteni bármilyen kötelezettséget.

Nyitott határokkal építettünk ki rendszereket. Ezeknek a nyitott rendszereknek a működése jól leírható egy hasonlattal. Képzeljük el, hogy egy üveg tintát tartunk a kezünkben. Ez a tintásüveg mindenféle felhasználói adat keveréke. Ön beleönti ezt a tintát egy tó vizébe, és folyik mindenhová. Hogy lehet a tintát visszatölteni a palackba? Hogy szervezzük újra úgy, hogy csak a tó megengedett helyeire folyjon?

− olvasható a Motherboard által megszerzett dokumentumban, ahogy az is:

Nem rendelkezünk megfelelő szintű rálátással arra, hogy rendszereink hogyan használják fel az adatokat, így nem tudunk magabiztosan irányelvi változtatásokat megtenni vagy külső kötelezettségeket vállalni, hogy nem fogjuk X adatot Y célra felhasználni. Pedig a szabályozók pontosan ezt várják el tőlünk, ami növeli annak esélyét, hogy hibát kövessünk el.

Más szavakkal a dokumentum szerint még a Facebook saját mérnökei is elismerik, hogy nehezen tudják értelmezni és nyomon követni, hová kerülnek a felhasználói adatok, ha már a Facebook rendszerén belül vannak.

A lapnak névtelenül nyilatkozó volt Facebook-dolgozó a leírtakat valósnak ítélte. 

A Facebooknak van egy általános elképzelése arról, hogy hány bit adatot tárolnak az egyes adatközpontjaiban. Azt viszont, hogy az egyes adatok hova kerülnek, hát arról nagyjából szart sem lehet tudni

− mondta el. Hozzátette, hogy ez egy keserű beismerés, de egyben jogi fedezetet is nyújt a Facebooknak, mert mondhatják azt, hogy mennyibe kerülne, hogy helyrehozzák a zűrzavart. Ahogy fogalmaz,

mentséget ad nekik arra, hogy egy csomó privát adatot tartsanak meg, egyszerűen azért, mert a méretüknél, az üzleti modelljük és az infrastruktúrájuk kialakításánál fogva hihetően állíthatják, hogy nem tudják, mi van náluk.

(Borítókép: A Facebook adattároló központja a svédországi Luleában. Fotó: Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok