Index Vakbarát Hírportál

Orosz űrhajósok csuklóztatják az európai robotkart

2022. április 28., csütörtök 12:47

Ez lesz a 250. űrséta a Nemzetközi Űrállomásnál.

Két orosz űrhajós, Oleg Aremijev és Denisz Matvejev csütörtök délután, magyar idő szerint 16:30-tól űrsétát tesz a Nemzetközi Űrállomás körül. Az űrséta várhatóan hat és fél óráig tart, célja az űrállomás legújabb modulja, a tavaly júliusban kapcsolódott orosz Nauka robotkarjának beüzemelése. 

Ez lesz az idei év ötödik, egyben a Föld körül keringő laboratórium történetének 250. űrsétája. A piros csíkkal díszített Orlan űrruhát az ötödik űrsétáját végrehajtó Artemijev viseli majd, a második űrsétáját végző Matvejev pedig a kék csíkos űrruhában lép az űrbe.

A páros a 11,3 méteres, az Európai Űrügynökség által szállított úgynevezett Európai Robotkar április 18-án kezdődött szerelését folytatja, amelynek során eltávolítják a rögzítő elemeket, kipróbálják a mozgó elemeket és tesztelik a kar fogóképességét. Az Európai Robotkar 630 kilót nyom és 8 tonna teher mozgatására alkalmas 5 milliméteres pontossággal. Az eszköz a későbbiekben terhek űrállomás körüli mozgatásában, az űrállomás külső megfigyelésében és további űrsétákban segít majd.

Az űrsétát élőben lehet majd követni a NASA tévécsatornáján és weboldalán.

(CNN, Wikipedia)

Rovatok