Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt a világ első repülő autóknak tervezett repülőtere

2022. április 29., péntek 22:01

Megnyílt a világ első olyan városi repülőtere, amely repülő autók fel- és leszállását teszi lehetővé.

Amíg a mérnökök és tervezők azon dolgoznak, hogy kifejlesszék a vertikálisan fel- és leszálló repülőgépeket, addig a brit székhelyű Urban-Air Port Ltd (UAP) startup azon fáradozik, hogy bemutassa: a városi légi közlekedési központok működése nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, és az ehhez tartozó infrastruktúra létrehozása sem ördöngösség.

Az UAP ugyanis 15 hónap alatt készült el az első repülő autók számára használható repülőtérrel. A leszállóhely kivitelezése a tervezéssel együtt került ennyi időbe. A projektet a Coventry Városi Tanács és az Urban Air-Port együttműködve készítette annak bemutatására, hogyan csökkenthetik a légszennyezést és az utak torlódását.

A hidrogén üzemanyagcellákkal hajtott Air One-t úgy tervezték, hogy teljesen autonóm legyen, valamint hogy nulla kibocsátású városi tömegközlekedési rendszert biztosítson. A repülőtér egyébként képes kezelni az elektromos drónokat, a légi taxikat, és együttműködik a Hyundai légi mobilitási részlegével, a Supernallal is, hogy az SA-1 légitaxi-modelljét használhassa bemutatóautóként.

Az Interesting Engineering azt írja, az Air One-t május 15-éig tervezik Coventryben bemutatni. Ezt követően a cég lezárja a repülőteret, majd az Egyesült Királyság más helyszínein állítja fel újra, hogy minél többen megtapasztalhassák a vele járó élményt.

Rovatok