Index Vakbarát Hírportál

Az MTA tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint

2022. május 3., kedd 17:30

A Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az Akadémikusok Gyűlése május 3-i, zárt ülésén választotta meg az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait.

A kedden megválasztott 100 új akadémikust 110, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése. Ebben az évben 13 kutatónő található a 100 új akadémikus között.

A megválasztott akadémiai tiszteleti tagok között szerepel Karikó Katalin biokémikus és Thomas C. Südhof orvosi-élettani Nobel-díjas (2013) biokémikus, neurobiológus.

Az Akadémia Alapszabálya szerint tiszteleti taggá az az életvitelszerűen külföldön élő, tudományos tevékenységét külföldön folytató tudós választható, aki tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot.

Előírás, hogy a 70 évesnél fiatalabb hazai akadémikusok száma nem haladhatja meg a 200 főt, a hazai akadémikusok teljes létszáma pedig a 365 főt – számolt be az MTI.

Rovatok