Index Vakbarát Hírportál

Az anyatej új laboratóriumi alternatívája kerülhet piacra

2022. május 6., péntek 18:05

Az anyatej a tökéletes táplálék a csecsemők számára, de nem minden anya képes szoptatni, és az örökbefogadás vagy a béranyaság esetén a szülőknek nincs is erre lehetőségük.

Az észak-karolinai székhelyű startup azon dolgozik, hogy emberi tejet laborban hozzon létre. Leila Strickland társalapító és tudományos vezető 2013-ban jutott először az ötlethez, miután hallott a világ első, laboratóriumban termesztett hamburgeréről. A sejtbiológus azon tűnődött, hogy vajon hasonló technológiát lehetne-e használni az emberi tejet termelő sejtek tenyésztésére.

Stricklandnek nehézséget okozott, hogy első gyermeke számára elegendő anyatejet termeljen, és szerinte sok nő küzd ezzel. 

Világszerte csak minden harmadik csecsemő kap annyi anyatejet az első hat hónapban, amennyit a szakértők ajánlanak

– állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A tápszer nem pótolja az anyatejet

Sok szülő a tápszerre hagyatkozik. Az Euromonitor International piackutató szerint a tápszeripar bevétele 2021-ben több mint 52 milliárd dollár volt. A gyakran tehéntejporon alapuló tápszer

képes kielégíteni a tápanyagszükséglet nagy részét, de nem tudja megismételni az emberi tej komplexitását.

– állítja Strickland, aki szerint a BIOMILQ cég új terméke jobban megfelel az anyatej tápanyagprofiljának, mint a tápszer, mivel a fehérjék, szénhidrátok és zsírok aránya hasonlóbb hozzá. A BIOMILQ csapata emberi emlőszövetből és tejből vett sejtekből állítja elő termékeit, amelyeket a helyi közösségben élő nők adományoznak, akik cserébe ajándékkártyát kapnak.

Pár év, és piacra dobják

A BIOMILQ a sejteket lombikokban neveli, tápanyagokkal táplálja őket, majd egy bioreaktorban inkubálja őket, amely a mell környezetét utánozza. Itt a sejtek több tápanyagot vesznek fel, és tejkomponenseket választanak ki. Strickland szerint a BIOMILQ még három-öt évnyire van attól, hogy a termék piacra kerüljön.

A startupnak sokkal gyorsabban és alacsonyabb költséggel kell emlősejteket előállítania. A BIOMILQ-nak meg kell győznie a szabályozó hatóságokat is arról, hogy a termék biztonságos a csecsemők számára, ami különösen nagy kihívás egy olyan új élelmiszer-kategória esetében, mint a laboratóriumban termesztett emberi tejtermékek – írja a CNN.

Rovatok