Index Vakbarát Hírportál

Ételallergia-robbanás veszélyezteti a vegánokat és a vegetáriánusokat

2022. május 11., szerda 17:54

A szójatej, a gyümölcsturmixok és a nyers zöldségek kiválthatják a pollen-élelmiszer szindróma rohamait. Az ételallergia „robbanása” különös veszélyt jelent a vegánokra és a vegetáriánusokra.

Isabel Skypala, az Egyesült Királyság vezető dietetikus szakértője szerint a pollen-élelmiszer szindróma (PFS) eseteinek száma jelentősen megnőtt az elmúlt években a globális felmelegedés, a súlyosbodó környezetszennyezés és a pollenszórási minták megváltozása következtében.

A PFS-támadásokat általában nyers diófélék, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása váltja ki. Azonban az állati termékeket kerülő emberek körében népszerű ételek is kiválthatják az allergiát, például

10-ből 5 ember érintett

A becslések szerint 13 millió brit van leginkább veszélyben, akik allergiásak a pollenekre, különösen a nyírfa pollenjére, és szénanáthában szenvednek. A PFS-t az instabil pollenantitestek okozzák, amelyek egyes nyers, nem főzött gyümölcsök és zöldségek, diófélék és szója fehérjéiben találhatók.

Az általam 2008-ban végzett, a PFS angliai elterjedtségét vizsgáló legutóbbi kutatás azt mutatta, hogy a felnőttek 2 százaléka szenvedett benne, beleértve a londoniak 4 százalékát. Gyanítom, hogy ez a szám azóta megduplázódott. A londoni Royal Brompton kórházban működő klinikámon minden 10 emberből, akit látok, körülbelül ötnek van PFS-e, míg 10 évvel ezelőtt ez az arány talán kettő volt. Nagy port kavar a PFS terjedése, miközben a gyümölcs- és zöldségfogyasztás nagyon nagy mértékben megnövekedett. Inkább a pollenekkel szembeni veleszületett érzékenység tesz valakit veszélyeztetetté, mint az a tény, hogy húsmentes étrendet követ, az teszi őt veszélyeztetetté

– mondta Isabel Skypala.

A legtöbben enyhe tüneteket tapasztalnak, például viszketést vagy bizsergést a szájban vagy a száj körül. Egyre többen tapasztalnak azonban hányingert, hányást, sőt légzési nehézséget is, mert a torkuk megduzzad.

Míg sok PFS-ben szenvedő embernek enyhe reakciója van, a súlyos reakciók ijesztőbbek és veszélyesebbek – mondta Skypala. A PFS-ben szenvedők gyakran nagyon aggodalmasak azzal kapcsolatban, hogy mit esznek. Egy PFS-reakció, legyen az enyhe vagy súlyos, rendkívül szorongóvá teszi az embereket, és gyakran minden gyümölcsöt és diófélét elhagynak, mert attól tartanak, hogy újabb reakciót kapnak.

Az esetek számának növekedése növeli az egészségügyre nehezedő nyomást. A szakszolgálatok azonban nem rendelkeznek elegendő forrással, így a betegek gyakran hónapokat várnak arra, hogy megvizsgálják őket.

Allergén élelmiszerek

Új klinikai irányelveket dolgoztak ki, amelyekben az orvosoknak leírják, hogyan különböztessék meg a PFS-t a dióallergiától, amellyel gyakran összekeverik.

A PFS-t kiváltó élelmiszerek közé tartozik a nyers alma, körte, kivi, eper, szilva, cseresznye, cseresznyeparadicsom, zeller és sárgarépa.

A fagyasztott gyümölcsök vagy zöldségek még mindig kiválthatnak reakciót, a burgonya vagy más gyökérzöldségek hámozása pedig viszketést vagy duzzanatot okozhat a kezekben és a szemekben.

A PFS növekvő előfordulása egy olyan időszakban történik, amikor világszerte megváltoznak az étkezési szokások, és egyre többen váltanak vegetáriánus vagy vegán életmódra. A vegán/vegetáriánus étrendben szója és jackfruit is szerepelhet, mindkettő súlyos PFS-reakciókat válthat ki

– tette hozzá a jótékonysági szervezet.

Margaret Kelman, az Allergy UK szakápolója elmondta:

a PFS pszichológiai hatása, különösen, ha több élelmiszert is kerülni kell, nemcsak az étrendet korlátozhatja nagymértékben, hanem szorongáshoz és félelemhez is vezethet, és hatással lehet az egyén napi feladatok elvégzésére való képességére.

Az allergiásoknak abba kell hagyniuk a kiváltó ételek fogyasztását, több vizet kell fogyasztaniuk, antihisztamin gyógyszert kell szedniük, ha úgy találják, hogy az segít, és megpróbálhatnak helyette sütve enni néhány ételt – javasolják a szakértők a Guardian szerint.

Rovatok