Index Vakbarát Hírportál

Napelemes dobozokkal állíthatjuk elő házunk energiaszükségletét

2022. május 12., csütörtök 11:56

Olyan, mint egy legókocka, csak épp rengeteg tiszta energiát termel.

Az új napelemes dobozok játszva termelhetnek tiszta energiát a világ legszegényebb régióiban is. Egy svájci cég fejlesztette ki a napelemes energiakockákat, amikkel egy kisebb energiahálózatot hozhatunk létre a házunkban – írja az Interestingengineering. A villamosmérnökök által megalkotott Power-Blox PBX-200 távolról úgy néz ki, mint egy hűtődoboz, akkumulátorral rendelkezik, amit hordozható napelemek táplálnak. A dobozok kibővíthetők, a blokkokban lévő akkumulátorok egyesíthetők és könnyen csatlakoztathatók egy másik dobozhoz.

A Power-Blox technológia azért egyedülálló, mert egyszerűen működtethető, de nagy energiát biztosító napelemes rendszer.

Inspiráció a természetből

A PBX-200 egy halrajhoz hasonlóan működik: az energiaszükségletnek megfelelően növekedhet, szétválhat és újra csoportosulhat, az akkumulátorok pedig hálózaton kívüli „energiarajt” alkotnak, korlátlan alkalmazási lehetőségekkel.

A PBX-200 rendszer intelligens energiakockákból áll beépített akkumulátorokkal, amelyek ólom- vagy lítiumionként is kaphatók, és mindegyik kocka 200 watt áramot állít elő. Napelemről vagy bármilyen más külső forrásról, például szélről, hidrotermikus energiaforrásról, biomasszáról vagy generátorról táplálhatók, hogy kielégítsék a háztartás villamosenergia-szükségletét.

A PBX-200 rendszerben az a legjobb, hogy nem igényel konfigurációt, speciális ismereteket vagy karbantartást. Amikor érzékeli, hogy megnő az áramszükséglet, a tápellátás megszakítása nélkül csatlakoztatja az alközpontokat.

Éles bevetésen

Mivel a PBX-200 alkalmazkodó és rugalmas rendszer, nagy lehetőséget jelentene a világ szegényebb területein. 2018 óta a cég több mint 2000 tápegységet szállított körülbelül 20 országba, humanitárius szervezetekkel együttműködve több tucat közösség számára biztosított energiatárolási megoldást.

Egy mozambiki faluban az emberek már élesben használták a találmányt, és az energiát hűtésre és mobil töltőállomások táplálására fordították.

A Power-Blox 150 svájci hegyi menedékházat látott el árammal, és segített az ország IT-vállalkozásainak az analógról a digitális kommunikációra való átállásban.

A legnagyobb akadálynak egyelőre a finanszírozás hiánya tűnik. A fejlesztések most a fenntarthatóságra fókuszálnak, mivel a jelenlegi lítium-vas-foszfát modellek még nem a legjobb megoldást kínálják.

Rovatok