Index Vakbarát Hírportál

Hétfő hajnalban kicsit lefogy a dagadó Hold

2022. május 15., vasárnap 18:24

Idén kétszer lesz holdfogyatkozás, de itthonról csak ez az egy lesz látható.

Május 16-án, hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz, ami részben Magyarországról is megfigyelhető lesz. A jelenség 4 óra 27 perckor kezdődik, amikor a Hold mindössze 6 fokkal lesz a látóhatár fölött, megfigyeléséhez teljesen szabad délnyugati látóhatár szükséges. 

A megfigyelés legjobb eszköze saját szemünk. Mivel a jelenség szabad szemmel is jól látható, nem szükséges távcsövet használni. Természetesen ilyen eszközökkel lehet növelni az élményt. Ha távcsövet is ragadunk, maradjunk az apróbb kézi távcsövek mezején, kis nagyítással. Egy madárnézésre használt vagy régi katonai távcső szemkápráztató élményt adhat, de természetesen csillagászati távcsövekkel is pazar a látvány. Kulcsmondat: Kis távcső, kis nagyítás, nagy élmény

– tanácsolja Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza.

Bár a fogyatkozás teljes lesz, de csak részben látható, mert közben lemegy a Hold. Tőlünk nyugatabbra, Londonban több látszik majd, de ott sem lehet végignézni, Amerikában viszont igen. Aki szeretné a teljes eseményt megfigyelni, az az élő látványt online közvetítéssel is kiegészítheti.

Virág, vér, szuper

Holdfogyatkozás során az történik, hogy egy vonalban helyezkedik el a Nap, a Föld és a Hold, így a Föld árnyékkúpja kitakarja a napfényt. A Hold ilyenkor sem lesz teljesen sötét, hanem a Föld légkörén szóródó fény miatt vörös színű fényben úszik. A baljós árnyalat miatt angolul ezt vérholdnak nevezik.

A hétfői fogyatkozás egyben telihold is lesz, ráadásul az égitest a Földhöz legközelebbi pozíciójában helyezkedik el, vagyis szuperhold lesz, pontosabban szupervérhold. 

A kanadai őslakos indiánok a májusi holdtöltéket virágholdnak nevezik, mert ilyenkor nyílik a sok virág.

A kínaiak ugyanezt fehér akác holdnak hívják, a maorik pedig „minden összemegy, mert jön a hideg” holdnak, tekintve, hogy a déli féltekén ilyenkor már közeleg a tél. A további komplikációk elkerülése érdekében ne menjünk ilyen messzire, elég, ha a hétfői jelenséget szupervérvirágholdnak vagy részben látható vérvirágszuperholdnak nevezzük.

A bolygók is láthatók lesznek

Az év második holdfogyatkozása november 8-án fog bekövetkezni, de az nálunk nem, csak Ázsia keleti és Észak-Amerika nyugati partjáról, illetve a Csendes-óceán szigeteiről látszik majd. 

Idén tehát a hétfői lesz az egyetlen holdfogyatkozás, ami hazánkból is látható.

A két fogyatkozás látványban és hosszban is nagyon hasonló lesz. Különbség, hogy a mostanit a déli, a novemberit az északi sarkról is lehet élvezni

– mondta Szabó Olivér Norton, akitől azt is megtudtuk, hogy a Holddal átellenes oldalon megfigyelhető lesz szép sorban a Vénusz, Jupiter, Mars, Szaturnusz bolygósor. 

A csillagász szerint az égitestek szabad szemmel is láthatók, de kiváló célpontok távcsöveknek. Hússzoros nagyítás felett már megjelenik a Vénusz „félholdas” alakja, a Jupiter négy nagy holdja és a Szaturnusz gyűrűi is.

(Borítókép:  A Hold a svájci Allamanból nézve 2019. január 21-én, amikor teljes holdfogyatkozás következik be.  Fotó:  MTI / EPA / KEYSTONE / Valentin Flauraud)

Rovatok